Munro basınç yarası risk tanılama ölçeği’nin Türkçeye uyarlanması : geçerlik ve güvenirlik çalışması - Caz, Esra (My University, 2022)
1. ÖZET Munro Basınç Yarası Risk Tanılama Ölçeği’nin Türkçe’ye Uyarlanması : Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması Öğrencinin Adı: Esra CAZ Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Bilgi GÜLSEVEN KARABACAK Hemşirelik Amaç: Bu çalışmada ameliyat olan hastalarda basınç yarası gelişme riskini değerlendirmek için geliştirilen Munro Basınç Yarası Risk Tanılama Ölçeği’nin Türkçe’ye uyarlanması, geçerlik ve güvenirlik analizlerinin yapılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma metodolojik bir çalışmadır. Örnekleme bir eğitim ve araştırma hastanesi ameliyathanesinde Ocak 2020- Aralık 2021 tarihlerinde ameliyat olan 219 hasta alınmıştır. Veriler Tanılama Formu, Munro Basınç Yarası Risk Tanılama ÖlçeğiPerioperatif Erişkin Hastalar ve Braden Basınç Yarası Risk Tanılama Ölçeği ile toplanmıştır. Ameliyattan önce, ameliyat sırasında, ameliyatın bitiminde risk tanılaması yapılmış, ameliyattan sonra 24. saatte ve 48. saatte basınç yaralanması oluşumu değerlendirilmiştir. Munro Basınç Yarası Risk Tanılama Ölçeği’nin Türkçe formunun oluşturulmasında çeviri-geri çeviri tekniği kullanılmıştır. Kapsam geçerliği uzman görüşleri ile, yapı geçerliği doğrulayıcı faktör analizi ile, güvenirlik değerlendiriciler arası uyum, paralel ölçek uyumu, iç tutarlılık katsayısı ile değerlendirilmiş ve skor hesaplamaları yapılmıştır. Bulgular: Uzman görüşleri sonrası kapsam geçerlik indeksinin 0,986 olduğu bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizine göre ölçeğin kabul edilebilir bir uyuma sahip olduğu, yakınsak ve ayırt edici geçerliğini sağladığı bulunmuştur. Birbirinden bağımsız iki gözlemcinin Sınıf içi korelasyon katsayısının 0,782 ile 1 arasında değiştiği ve ölçeğin geneli için 0,961 olduğu bulunmuştur. İç tutarlılık için hesaplanan Cronbach alfa değeri 0,748’tir. Braden Ölçeği ile korelasyon katsayısı r=-0,549 olarak saptanmıştır (p<0,01). Basınç yaralanması gelişen hastaların (X̄=28,55±3,10) gelişmeyen hastalara (X̄=23,30±3,86) göre Munro Ölçeği toplam puanlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç: Munro Ölçeği’nin Türkçe uyarlamasının ameliyat olan hastalarda kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araç olduğu bulunmuştur. 2.

Adaptation of the Munro Pressure Ulcer Risk Assessment Scale to Turkish : A Validity and Reliability Study Student’s Name: Esra CAZ Name of Supervisor: Bilgi GÜLSEVEN KARABACAK, Ph.D., Assistant Professor Department: Nursing Objective: The goal of this study was to translate and analyze the Munro Pressure Ulcer Risk Assessment Scale, which was developed to assess the risk of pressure ulcer development in patients undergoing surgery. Material and Methods: This is a mehodological investigation. Between January 2020 and December 2021, 219 patients underwent surgery in the operating room of a training and research hospital. The Diagnostic Form, the Munro Pressure Ulcer Risk Assessment ScalePerioperative Adult Patients, and the Braden Pressure Ulcer Risk Assessment Scale were used to collect information. Pressure ulcer formation was assessed at the 24th and 48th hours following the procedure, and a risk assessment was made before, during, and after the operation. The Turkish version of the Munro Pressure Ulcer Risk Assessment Scale was developed using a translation technique. Expert opinions were used to assess content validity, confirmatory factor analysis was used to assess construct validity, inter-rater agreement, parallel scale agreement, internal consistency coefficient, and score calculations were performed. Results: The content validity index was found to be 0,986 after expert opinions. According to confirmatory factor analysis, the scale provided convergent and discriminant validity and had an acceptable fit. The intraclass correlation coefficient of two independent observers was found to range between 0.782 and 1 and was 0.961 for the overall scale. The calculated Cronbach alpha value for internal consistency is 0.748. The Braden Scale correlation coefficient was determined to be r=-0.549 (p<0.01). The Munro Scale total scores were found to be higher in patients who developed pressure ulcers (X̄=28.55±3.10) versus those who did not (X̄=23.30±3.86). Conclusion: The Turkish version of the Munro Scale was discovered to be a valid and reliable tool that can be used in surgical patients.
Keywords: : Nursing; Health; Hemşirelik; Nursing; pressure ulcer; reliability and validity; risk assessment; Sağlık