İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi Rev 240 numarada kayıtlı Mecmūʻa-i Eşʻār (145b-170a) (inceleme-metin) - Güreci, Elif (My University, 2021)
Bu çalışma, İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi REV 240 Numarada Kayıtlı Mecmūʻa-i Eşʻār’ın 145b-170a varakları arasında yer alan 160 şiirin çeviriyazı alfabesiyle yazılması ve bu şiirlerin incelenmesinden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümü olan inceleme kısmında, mecmuanın genel bir tanıtımı yapılmış ve söz konusu varaklar arasındaki şiir, şair ve vezinler hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise metnin çeviriyazı ile dizildiği tenkitli metin yer almaktadır.

This study consists of the writing of 160 poems in the 145b-170a leaflets of the Mecmūʻa-i Eşʻār, registered in the Library of the Istanbul Archeology Museum, Number REV 240, and examining these poems. In the examination part, which is the first part of the study, a general introduction of the magazine was made and information was given about the poems, poets and meters among the mentioned leaves. In the second part, there is the critical text in which the text is arranged with transliteration.
Keywords: Divan; Gazel Divan; Ghazal; History and criticism; Journal; Mecmua; Poem; Şiir; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı