The relationship between work enviroment and creativity “an application in white-goods sector” - Tekin, Begüm (My University, 2008)
Bu çalışmanın amacı iş ortamı ve çalışan yaratıcılığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Başka bir deyişle, bu çalışma işyerinde yaratıcılığı geliştirme yolları bulabilmek için, yaratıcılığı teşvik eden ve engelleyen iş ortamı faktörlerini incelemeyi amaçlamaktadır. İş ortamının yaratıcılığa etkisi daha once yapılan araştırmalarda incelenmesine rağmen bu çalışmaların daha çok Araştırma&Geliştirme çalışanları arasında yapıldığı görülmektedir. Bu çalışma ise sadece Araştırma&Geliştirme departmanında değil, iki farklı organizasyonun çeşitli departmanlarında gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, Türkiye’de iş ortamı ve yaratıcılık ilişkisi araştırması konusunda literatürde boşluk olduğu gözlemlenmiştir. Bağımsız değişken olarak iş ortamı faktörleri alınmış ve bağımlı değişken olan yaratıcılığa etkileri incelenmiştir. Bir dizi hipotez kurulmuş ve beyaz eşya sektöründe bulunan iki farklı firmadan toplanan veriler kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar, amir desteği, çalışan desteği, insiyatif ve iş odaklılık faktörleri ile yaratıcılık arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada amir desteğinin yaratıcılık üzerinde etkisi olan faktörlerden birisi olarak olarak bulunması spesifik amir davranışlarının yaratıcılığa etkisinin daha detaylı olarak incelenmesi gereğini ortaya koymuştur. Faktör analizi sonucunda gruplanan 5 önemli amir desteği degişkeninin, ilişki-odaklı olan ve sosyo duygusal davranışlar olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle, ileride sosyal-duygusal davranışlara odaklanan ilişki odaklı-amir davranışlarının çalışan yaratıcılığına etkisini inceleyen çalışmalar yapılabilir. Ayrıca, bu çalışma yaratıcı çalışanlara sahip olmayı isteyen organizasyonlara yol göstermektedir.

The objective of this study is to find out the relationship between work environments and employee creativity. In other words, it is aimed in this study to examine the work environment factors which stimulate and hinder creativity in a detailed way to find out ways to foster creativity in workplace. The effect of work environment on creativity has been studied and the creative work environments have already been indicated by previous researches but those studies were conducted among the R&D workers while this study was conducted within various departments of the two organizations. Also, in Turkey, there was a gap seen in the literature regarding the relationship between work environment and creativity. A set of independent variables, work environment factors, were used to examine their effect on the dependent variable, which is introduced as creativity of employees. A set of hypothesis is formed and empirically tested by the data obtained from two organizations both operating in white-goods sector in Turkey. The results demonstrate that supervisor support; coworker cohesion, autonomy and task involvement factors have positive relationships with creativity. This study also emphasizes the need for searching the effects of specific relationship-oriented supervisor behaviors since supervisor support is found to be one of the influential factors on creativity in this study. Five important supervisor support variables found in the factor analysis are the relationship-oriented behaviors which focus on socio-emotional actions. That is why, further studies can also search for the supervisor behaviors which are relationship-oriented and focus on socio-emotional actions. Furthermore, the findings of this study provide insights to organizations aiming to have creativity within the organization.
Keywords: Yaratcılık; Yönetim ve Organizasyon