Flekso baskı sisteminde kullanılan baskıaltı malzemelerinin ve kalıbın basan yüzey yüksekliğinin, kaliteye etkisinin tespit edilmesi - Kurt, Mustafa Batuhan (My University, 2012)
FLEKSO BASKI SİSTEMİNDE KULLANILAN BASKIALTI MALZEMELERİNİN ve KALIBIN BASAN YÜZEY YÜKSEKLİĞİNİN, KALİTEYE ETKİSİNİN TESPİT EDİLMESİ Tezde flekso baskı sisteminde önemli değişkenlerden olan klişe kalınlığı, kalıbın basan yüzey yüksekliği (rölyef derinliği), tram sıklığı ve baskıaltı malzemesi özelliklerinin baskı kalitesine etkisi incelenmiş ve tespitler yapılmıştır. Test baskılarında baskı kalitesinin ölçülebileceği skalalardan oluşan bir test baskı görüntüsü 1.14mm ve 1.7mm kalınlığında dijital olarak işlenip solventle indirilen flekso baskı kalıpları kullanılarak, OPP ve LDPE film malzemeler üzerine siyah renkte solvent bazlı mürekkeple basılmıştır. Flekso baskı makinelerinde baskının başlangıcından itibaren baskı sonuçları 400-500 m’den sonra stabil hale gelmektedir, bu nedenle test baskılarında baskı uzunluğu 1000 m olarak yapılmıştır. Tezde kalite kriteri olarak baz alınan erkek ve dişi yazı–çizgiler göz ile değerlendirilmiş, tram ton skalası üzerinden ise nokta kazanç değerleri ölçülmüştür. Ölçümler baskıların stabil hale geldiği 800-1000 m. aralığındaki örnekler üzerinden spektrofotometre ile yapılarak grafiklerde gösterilmiştir. Basılan kalıpların rölyef derinlikleri 0.2, 0.4, 0.7 ve 0.8 mm. olacak şekilde, 41 Lpcm, 48 Lpcm, 54 Lpcm, 61 Lpcm tram sıklıklarında pozlandırma yapılmıştır. Dört ayrı test kalıbı tek bir kalıp silindiri üzerine bağlanıp, tüm değişkenler sabitlenerek sadece baskıaltı malzemeleri değiştirilmiş, OPP ve LDPE üzerine optimum fiziksel baskı atölyesi şartlarında baskı yapılmıştır. OPP ve LDPE baskıaltı malzemelerindeki nokta kazanç değerleri ölçülmüş ve bunların grafikleri çizilerek yorumlanmıştır. Ayrıca literatürdeki çalışmalarda sonlu elemanlar analizi yöntemiyle hesaplanan tram nokta kazancı ilk kez geliştirilen kalıbın basınç altındaki morfolojisini incelemeye yarayan “Flekso Kalıp Muayene Aparatı” ile kalıba istenen değerlerde basınç verilerek mikroskop altında uygulamalı olarak tespit edilmiştir. Ayrıca bu aletle çeşitli puntolardaki erkek-dişi yazı karakterlerinin ve çizgilerin basınç altındaki davranışları da incelenmiştir.

DETERMINATION OF THE UNDER PRESS SUBSTANCES AND THE PRESSING SURFACE HEIGHT OF THE MOULD USED IN FLEXO PRINTING SYSTEM In the present thesis, the effects of thickness of the cliché, one of the important variances in flexo printing, the depth of the printing surface, the frequency of the tram and the characteristics of the under press substances on the quality of printing have been investigated and some observations have been made. In test prints, an image of test print having scales that can be used to measure the quality of the print was digitally developed in 1.14mm and 1.7mm thickness using the flexo moulds on the OPP and LDPE film substances. It was printed with a solvent based black ink. In flexo printing machines, from the beginning of the printing, the results are stabilized after 400-500 m. Therefore, the printing length is determined to be 1000 m in printing. In the thesis, as the criteria, male and female writing-line considered were evaluated visually and the point gain value was evaluated on the tram scale. The measurements were shown on the graphs with spectrophotometer when the prints are stabilized between 800-1000 m. The posing was done in a such way that the relief depth of the printing moulds are at 0.2, 0.4, 0.7 and 0.8 mm., 41 Lpcm, 48 Lpcm, 54 Lpcm, 61 Lpcm tram frequency. Having tied on four different test mould with single test cylinder, and fixed all the variances were fixed just changing the under press substances on OPP and LDPE, the printing was carried out under physical printing workshop. The point gain values were measured in OPP and LDPE under press substance, and their drawing were evaluated by graphical values. Furthermore, in the literature works, tam point gain calculated with the method of ended elements analysis, for the first time, with the ‘device of flexo examination’ used to investigate the morphology of the mould in printing, it was tested empirically. In addition, using this tool, with different points, the behavior of female and male writing characters under pressure were investigated.
Keywords: Baskı Kalitesi; Flekso Baskı; Matbaa; Matbaa Eğitimi