İllüstrasyon ve çocuk kitapları - Topçu, Serpil (My University, 2002)
Toplumların uygarlık düzeyi, çocuklara sağladıkları olanaklarla ölçülür. Bu bakımdan günümüz çocukları eski kuşaklara göre eğitici araç gereç, oyuncak, kitap bolluğu içinde yetişiyor. Ancak toplumlar uygarlığın en son ürünlerinden payını aldıkça ortaya yeni sorunlar çıkıyor. Çocuğu zararlı etkilerden esirgemek, ana baba ve eğitimciyi düşündüren bir konu olmaya başlıyor. Bu hızla, artan yayınlar içinde çocuklara ne tür kitaplar okutmalı, hangilerini yasaklamalı? Okuma alışkanlığı nasıl geliştirmeli? Yararlıyı zararlıdan nasıl ayırt etmeli? Çocukların davranışlarının bozulmasında iletişim aracının payı nedir? Günümüzdeki çocuk kitapları okuma alışkanlığı kazanmış, bilgili ve eleştiri yeteneğine sahip bir toplum oluşturmak için yeterli mi? Bu çalışmada yukarıdaki sorulara yanıtlar aranmış ve bu yanıtlar öncelikle çocuğun gelişimi, resim ve kitapla ilişkisi, illüstrasyon ve tarihi gelişimi, yayımcının ve tüketicinin durumu gibi başlıklarla ele alınmış, röportaj, kaynak araştırması ve anketlerle desteklenmiştir. Çocuk kitaplarının resimlenmesinde çocuğun yaşı, psikolojisi, iç dünyasının zenginliği göz önünde tutulmalıdır. Resimleyici, iyi bir eğitim almış, yeteri derecede teknik bilgi ve tecrübe sahibi olmalıdır. Özellikle resimleyiciden zengin hayal gücü, çocuktaki zihinsel ve fiziksel gelişmeyi anlama yeteneği ve etki yaratacak resimler beklenir. Gelişmiş ülkelerin kitapları ile, bizim kitaplarımızı karşılaştırıldığında, aradaki düzey farkının büyük olduğu göze çarpar. Genellikle üçüncü hamura bastırılmış, çirkin ve zevksiz illüstrasyonlarla üst üste hiçbir düzen fikri düşünülmeden yerleştirilmiş metinlerle, okunması güç yazı karakterleri ile hazırlanmış bu kitaplarla, çocukların estetik beğenilerinin geliştirildiği söylenemez. Bu olumsuzluğun oluşmasında en büyük pay yayıncılara aittir. Bu noktada yayımcının sorumluluğu gündeme gelmektedir. Yayımcılar, çocuk kitapları yayımcılığını salt ticari bir faaliyet olmaktan çıkarmak zorundadırlar. Çocuk kitaplarında kaliteyi etkileyen unsurlardan biri de tüketicinin durumudur. Tüketicinin ekonomik koşulları ve okuma alışkanlığı çocuk kitaplarının niteliğini belirler. Çocuk kitapları satışları yeterince gelişemediğinden, yayımcı, resimleyici ve okuyucu bu durumdan olumsuz etkilenmektedir.

The level of civilization of the society is evaluated by the possibilities it provides for children. From this framework, the children of today is growing in an abundancy of educational materials, toys and books compared to the previous generations. But there are new problems emerging as societies get their share from the lates products of civizization. To protect a child from the negative effects becomes a subject that needs to be taken care by parents and educators. Among the published materials highly increasing,which should be read by children and which should be banned? How should reading habit be improved? How should we draw a difference between the useful and the harmful? What is the part of communication media in behaving of children? Are children books today is sufficent for bringing up a society sophisticeted and able to criticize? In this work, answers for the above mentioned questions are searched and the answers are given in subtitles like development of child, its relation with pictures and books, illustrations and historical development, the condition of the publisher and the consumer and these data are supported by interviews, research for sources and surveys. In the picturing of children books, the age, the psychology and the colors of his/ her inner world should be considered. The ones picturing the children books should be educated and experienced enough and should have the richness of imagination, capability of understanding the cognitive and physical development of children. There is a great difference when we compare our books with the books of developed countries. We can not say that the aesthetical evaluations of a child is improved by these books printed on low quality paper and prepared by unaesthetic illustrations and unsophisticated texts coming one after another. The biggest share in creating this negative effect is on publishers' side. Publishers should see children book publishing other than a commercial profit activity. One of the factors affecting the quality of children books is the general condition of the consumer. The financial situation and the reading habit of the consumer defines the qualifications of children books. The underdeveloped consuming affects the publisher, the picturing artistand the reader.
Keywords: Çizgi sanatları; Çizim; Çocuk Kitapları; Grafik tasarım; Güzel ve dekoratif sanatlar; Illüstrasyon; Kitaplar kitap gömlekleri; resimleme; ticari sanat