İbazi Müfessir Ettafeyyiş ve Teysiru't-Tefsir adlı eseri - Çakmaktaş, Nurullah (My University, 2009)
“İbâzî Müfessir Ettafeyyiş ve Teysîru’t-Tefîr Adlı Eseri” isimli bu çalışmada Ettafeyyiş’in (1820-1914) hayatı, eserleri ve tefsiri çeşitli yönleriyle ele alınıp incelendi. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın önemi, metodu ve İbâzıyye mezhebi hakkında bilgi verildi. Ettafeyyiş’in hayatı, eserleri, tefsirinin genel özellikleri ve kaynakları incelendi. İkinci Bölüm’de ise tefsiri, rivâyet ve dirâyet tefsiri açısından ele alındı. Sonuç kısmında ise çalışmadan elde edilen sonuçlar anlatıldı. Ettafeyyiş 2) Teysîru’t-Tefsîr 3) Tefsîr 4) Rivâyet 5) Dirâyet

In this thesis, titled “İbazi Mufassir Ettafayyish and His Book “Taysir al-Tafsir””, Ettafayyish’s life (1820-1914), his works and his commentary were examined from the different aspects. Our stady consists of an introduction and two chapters. In the introduction, the aim and the method of the thesis were analyzed. In the first chapter, the Ettafayyish’s life, his works, general features of his commentary and its sources were examined. In the second chapter, his commentary was examined from the view points of al-Tefsir bi’l-Rivâyah and al-Tefsir bi’l-Dirâyah. Finally, the results that got from this thesis were explained. Key Words: 1) Ettafayyish, 2) Taysir al-Tafsir, 3) Tafsir, 4) Rivâyah, 5) Dirâyah.
Keywords: Din; İslam Felsefesi_Tefsir