Yapı elemanı ve tema olarak sesin heykelde kullanımı - Girgin, Songül (My University, 2019)
Ortaya konmuş olan eser metni çalışmasında, ses olgusunun plastik sanatlar alanına hangi biçimlerde dâhil edildiğini incelemeden önce akustik biliminden faydalanarak sesin fiziki yapısını bir başka disiplinin sınırlarının içinde olması açısından, kısaca değinilmiş ardından, haberleşme, dans, eğlence gibi birçok şekilde bağ kuran sesin sosyal hayatımızdaki yeri ve müzik sanatındaki gelişim süreci hakkında ontolojik bilgiler sunarak devam edilmiştir. Soyut sanatta, müziğin imgesi ile kurduğu ilişkinin resim disiplini içerisindeki katkıları, konstrüktivist heykelde sesin işlevsel kullanım biçimleri ve fütüristlerin gürültü makinelerinin modern günlük hayatın sesini bulma çabaları, eser metni kapsamında veriler ve örneklerle incelendikten sonra, 1950 sonrası gelişen ses içerikli heykellerin gelişim süreci ve ses unsurunun heykele katkıları yakın dönem de dâhil olmak üzere kinetik heykel alanın sınırları içerisinden örnekler ile incelenmiştir.Son olarak, ortaya konulan bu bilgilerden hareketle, Yüksek Lisans Eğitim Dönemi boyunca sesin heykelde hareket ve devinim ile birlikte var olduğu çalışmalar incelenerek, özellikle ses öğesi mercek altına alınmıştır. Bunun sonucunda ise sesin heykel alanına kattığı ilişki biçimleri araştırılmış ve ortaya çıkan fikirler doğrultusunda oluşturulan bir heykel seçkisine aktarılmıştır.

In this text of performance, before touching on different ways that the notion of sound is involved in plastic arts, by using the science of acoustics It was shortly mentioned that the physical structure of sound is in a different line of discipline. Afterwards, by presenting ontological information, It is explained that how does the sound, that has different ways of bonding with many such as communication, dance and entertainment, play a role in our social lives and also affect the development of musical art.In abstract art, contribution of its relationship with musical image on painting discipline, productive usage of sound in constructivist sculpture and the effort of loud machines of futurists’ to find the voice of daily modern life were researched through certain data and samples within this text of performance. Afterwards, improvement process of developing sound contented sculptures and the contribution of the element of sound to sculpture after 1950 including the passing history is presented through samples within the boundaries of kinetic sculpture. Lastly, within the light of all the presented information, notion of sound was specifically focused and explained as an existence in sculpture through motion and kinesis. This research was done by touching on every content of work throughout my masters education. As a result, relating figures of sound to the area of sculpture was researched and transferred to a compilation of sculpture that was built upon the resulting ideas.
Keywords: Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Heykeltraşlık; Sculpture; SES HEYKELİ SOUND SCULPTURE