The Validity and Reliability Study of the Turkish Adaptation of the Feeding Practices and Structure Questionnaire - AKTAÇ, ŞULE (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışma Besleme Uygulamaları ve Yapısı Anketi’nin Türkçe geçerlilik ve güvenilirliğini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 2-5 yaş aralığında okul öncesi dönem çocuğu olan 314 ebeveyn ile yürütülmüştür. Ebeveynlere Besleme Uygulamaları ve Yapısı Anketi, Ebeveyn Besleme Tarzı Anketi ve demografik anket formu uygulanmıştır. Ebeveynlere ait antropometrik özellikler beden kütle indeksi, çocuklar için ise z skoru değerleri WHO Anthro Plus programı ile değerlendirilmiştir. Anketin geçerlik güvenirliği değerlendirilirken kapsam geçerliği, iç geçerlik, dış geçerlik, Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ve test-tekrar test güvenirliği incelenmiştir. Rasch analizi ile madde-kişi ayrımı ve madde-kişi ortalama kare uyum istatistikleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın protokolü Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Etik Kurulu tarafından 18 Şubat 2019 tarih ve 2019-36 sayı ile onaylandı. Bulgular: Anketin kapsam geçerlik indeksi tüm maddeler için 0,80’inin üzerinde, Cronbach alfa katsayısı 0,74 olarak bulunmuştur. Test-tekrar test analizinde tüm maddeler için anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,01). Rasch analizine göre kişi ayırma indeksi 1,57, madde ayırma indeksi ise 11,93 olarak bulunmuştur. Rasch analizine göre veriler çok yüksek madde güvenirliği (0,99) gösterirken, kişi güvenirliğinin (0,71) oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, Besleme Uygulamaları ve Yapısı Anketi’nin güvenilir olduğunu, örneklem nedeniyle geçerli olmadığını göstermiştir. Anahtar sözcükler: Besleme uygulamaları, okul öncesi, ebeveyn, geçerlik, güvenirlik

Objective: To evaluate the validity and reliability of the Turkish adaptation of the Feeding Practices and Structure Questionnaire. Material and methods: This study was conducted with 314 parents of preschool children aged 2-5 years. The Feeding Practices and Structure Questionnaire, the Parental Feeding Style Questionnaire, and a demographic questionnaire were applied to the parents. The anthropometric characteristics of the parents were evaluated using body mass index, and the z-score values of the children were evaluated with the WHO Anthro Plus program. While examining the validity and reliability of the adapted questionnaire, content validity, internal validity, external validity, Cronbach’s alpha reliability coefficient, and test-retest reliability were analyzed. Item-person separation and item-person mean square fit statistics were assessed with the Rasch analysis. The protocol of the study was approved by the Ethics Committee of Marmara University Health Sciences Institute with the number of 2019-36 dated February 18, 2019. Results:The content validity index of the questionnaire was over 0.80 for all items, and Cronbach’s alpha coefficient was 0.74. A significant difference was found for all items in the test-retest analysis (p<0.01). According to the Rasch analysis, the person separation index was 1.57 and the item separation index was 11.93; the data showed very high item reliability (0.99), while individual reliability (0.71) was very low. Conclusion: This study showed that the Feeding Practices and Structure Questionnaire was reliable but not valid due to the characteristics of the sample. Keywords: Feeding practices, preschool, parent, validity, reliability
Besleme Uygulamaları ve Yapısı Anketi Türkçe Geçerlik ve Güvenilirlik Çalışması
Keywords: Feeding practices; preschool; parent; validity; reliability; Besleme uygulamaları; okul öncesi; ebeveyn; geçerlik; güvenirlik