Glukoz analizi için polimer esaslı optik sensör geliştirilmesi - Parlatıcı, Pınar (My University, 2014)
GLUKOZ ANALİZİ İÇİN POLİMER ESASLI OPTİK SENSÖR GELİŞTİRİLMESİ Sensörlerin geliştirilmesinde polimerler önemli bir yer tutmaktadır. Polimer film esaslı sensörlerin yapısal analizi genellikle fonksiyonel grup içeren bir molekülden oluşmaktadır. Glukoz tayini için kullanılan fonksiyonel gruplar arasında borikasid türevleri yüzyıllardır bilinen önemli bir yere sahiptir. Fluoresans sensörler son 20 yılda çeşitli türlerin tespitinde, ticari olarak kullanılabilirliği ve uygulanabilirliği açısından oldukça başarılı olmuştur. Çalışmamızda glukoz için fluoresans veren bir optik sensör sentezlenmiştir. Sensörün karakterizasyonu ve standardizasyonu yapılmış, ayrıca tayin için gerekli olan pH etkisi, konsantrasyon aralığı gibi çeşitli parametreler araştırılmıştır. Geliştirilen metodun tespit sınırı 0,89.10-5 mM ve tayin sınırı ise 3,17.10-3 mM’ dır (n=7). Doğrusal çalışma aralığı ise 2,78.10-4 mM - 5,56.10-3 mM olarak bulunmuştur. Çalışmamızda geliştirdiğimiz sensörün rejenerasyonu kolayca saf su ile yıkanarak sağlanmaktadır. Ayrıca sensörün kolay hazırlanabilirliği, uygulamada kolaylık sunması, ölçümlerde zaman ve kimyasallardan kazanım sağlamasıyla da ekonomik bir alternatif olduğu görülmüştür. Geliştirdiğimiz sensör ile glukoz tayini gerçek kan örneklerine başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Sonuç olarak geliştirdiğimiz sensörün glukoz sensörü olarak klinik örneklerde kullanılabilir olduğu görülmüştür. Elde edilen çalışma verileri “Development of photopolymerized fluorescence sensor for glucose analysis” adıyla Sensors & Actuators B adlı derginin 2013 yılı 181. cildinin 187 – 193 sayfalarında yayınlanmıştır. EYLÜL , 2014 Pınar PARLATICI

DEVELOPMENT OF PHOTOPOLYMERIZED FLUORESCENCE SENSOR FOR GLUCOSE ANALYSIS The use of polymers is finding a significant place in development of sensors. Sensors based on polymer films which construct to analysis of a target molecule usually contain a specific functional group. Among the functional groups which used to detect glucose, boronic acid derivatives are known over a century and have an important place. The fluorescent sensors have had a large success in the past 20 years with their commercial availability and applicability to detect several species. In this work we developed a novel boronic acid based fluorescence sensor for the determination of glucose. Characterization and standardization of the sensor has been performed and various parameters such as dynamic linear range and effect of pH have been investigated. The membran is capable of determining glucose between 2.78.10-4 mM and 5.56.10-3 mM with a limit of detection of 0.89.10-5 mM, and limit of quantification 3.17.10-3 mM (n=7). The sensor is easy to prepare, cost effective and rapid, also it is fully reversible, as it can be easily regenerated by treatment with water. The proposed sensor was then applied successfully for the determination of glucose in blood samples. The results showed that synthesized glucose sensor could be used in clinical samples to determine glucose concentration. This work was supported by Marmara University, Commission of Scientific Research Project (M.Ü.BAPKO) under grant FEN-D-090113-0014 and published on May 2013, in Sensors and Actuators B: Development of photopolymerized fluorescence sensor for glucose analysis Chemical Volume 181, Pages 187–193. SEPTEMBER, 2014 Pınar PARLATICI
Keywords: Analitik Kimya; Kimya; Polimerler