Mobil reklamlara yönelik tutumlar ve telekomünikasyon sektörü üzerine bir araştırma - Böyük, Yalçın (My University, 2019)
MOBİL REKLAMLARA YÖNELİK TUTUMLAR ve TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Teknoloji alanında karşılaştığımız hızlı gelişimler iletişim alanında son derece etkili olmaktadır. Teknolojik gelişimler ile birlikte, ekonomik koşullar da işletmeler ve kişiler için değişmektedir. İşletmelerin pazarlama iletişim faaliyetleri, rekabet stratejileri, marka tutundurma çalışmaları iletişim teknolojileri ile birlikte değişim göstermektedir. Mobil iletişim teknolojilerindeki gelişmeler işletmelerin pazarlama faaliyetlerinde zaman kazanmalarını sağlamakta ve pazarlama faaliyetlerindeki maliyetleri azaltmaktadır.Yoğun rekabetin yaşandığı günümüzdeki pazar ortamında işletmelerin rekabet avantajı sağlayabilmeleri için pazarlama faaliyetlerini etkili ve verimli sonuçlar elde edecek şekilde uygulamaları gerekmektedir. İşletmeler pazarlama faaliyetlerinde maliyetleri azaltabilmeyi önemli bir amaç olarak görmektedirler. Mobil iletişim teknolojilerinin sağladığı avantajlar işletmeler ve kişiler için önem kazanmaktadır. Kişiler istedikleri her bilgiye her yerde hızlıca ulaşabilmektedirler. Bu iletişim ve bilgiye erişim imkanı kişilerin alışveriş davranışlarını etkileyebilmektedir. İşletmeler mevcut ve potansiyel müşterileri ile hızlı bir şekilde istedikleri yer ve zamanda iletişim kurabilmektedirler. Ayrıca işletmeler, iletişim kurdukları hedef kitlelerden elde ettikleri geri bildirimler ile pazarlama ve satış faaliyetlerini optimize edebilmektedir. Bu çalışmada tüketicilerin satın alma niyetleri üzerinde etki sahibi olan değişkenler incelenmiştir. Bu doğrultuda Kocaeli ilinde Türk Telekom müşteri ile anket çalışması gerçekleştirilerek mobil reklama yönelik tutum ve güven faktörlerinin niyet üzerine etkisi incelenmiştir.

ATTITUDES TOWARDS MOBILE ADVERTISING AND A RESEARCH ON TELECOMMUNICATION INDUSTRYThe expeditious advancements in technology impacts the area of communication greatly. Economic conditions, along with technological advancements, are changing for enterprises and individuals. Marketing communication activities, competition strategies and brand promotion methods of enterprises change with communication technologies. Advancements in mobile communication technologies let enterprises save time and cost in their marketing activities.Businesses should implement their marketing activities in an efficient and effective way to gain competitive advantage in today’s market conditions, where the competition is fiercer than ever. Therefore, reducing marketing costs is a decent goal for today’s enterprises.The advantages provided by mobile communication technologies are becoming more and more important for businesses and individuals. Individuals are now able reach the information they seek wherever they want. This communication and opportunity to access information may affect the consumers’ shopping behavior. Businesses can swiftly get into touch to their existing and potential customers whenever and wherever they want. Moreover, businesses can optimize their marketing and sales activities based on the feedback they received from their target group.In this study, variables, that are affecting the purchase intention of consumers, are analyzed. Accordingly, a survey conducted with Turk Telekom Kocaeli customers to analyze the impacts of the factors ‘attitude toward mobile advertisement’ and ‘trust’ on purchase intention.
Keywords: attitude toward mobile advertisement; Business; güven; intention; İşletme; Marketing; mobil reklama yönelik tutum; Mobil reklamlar; niyet Mobile advertisements; Pazarlama; purchase; trust