Sanayi devriminden günümüze özgün baskıresim sanatının önemi ve yükseköğretimde özgün baskıresim sanat eğitiminin sosyo-kültürel yansıma açısından incelenmesi - Yalçın, Seda (My University, 2012)
İnsanlık tarihinin gelişim sürecinde, teknolojik gelişmelerin özellikle 19. yüzyılın sonunda başlayıp 20. yüzyılda büyük bir ivme kazandığını görmekteyiz. Bu süreç içerisinde teknolojik gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan sanayi devrimi, insanoğlunun toplumsal yaşam düzenini olumlu ya da olumsuz bir şekilde etkilerken sanat olgusu da toplumsal yaşam düzenimiz içinde teknolojik gelişmelere bağlı olarak yön kazanmaktadır. Yüzyıllardır yaşamın gereği, toplumun sosyal değerleri ve bu çerçevede gerekli tüm bilimsel, teknolojik ve sanatsal üretimler kendi doğrularını ve yanlışlarını hazırlamaktadır. Sanat da bu gerçekleri estetik değerler ölçüsünde yansıtmayı amaç edinmiştir. Ayrıca düşünebilen ve sorgulayabilen kimliklerin oluşumunda sanatın eğitici ve öğretici bir misyon taşıması dünü bugünle kıyaslayıp yarınlara aktarmamızı sağlamıştır. Dolayısıyla toplumsal yapılanma çerçevesinde eğitimin rolü oldukça büyüktür. Yükseköğretim düzeyindeki sanat eğitimi de bu yansımalardan etkilenerek şekillenmektedir. Özellikle sanat eğitimi alan bireyler estetik yargının belirlenmesinde büyük rol oynamaktadırlar. Bilgi çağının da genişletilmiş imkânlarıyla elde edilen kaynaklar sanatçının yaratıcılığına yeni vizyonlar kazandırmaktadır. Tamamen teknik donanıma dayanan bir sanat dalı olarak Özgün Baskıresmi incelediğimizde ise bilinmesi ve sorgulanması gereken büyük bir tarih sahnesi karşımıza çıkmaktadır. Ortaçağdan günümüze kadar önemini koruyan Özgün Baskıresim Sanatı verilen sanat eğitimi içinde önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca Yükseköğretim kurumlarında Özgün Baskıresim sanat eğitiminin gerekliliği, katkısı ve sorunları tarihsel süreçlere dayandırılarak incelendiğinde bu araştırmanın gerekliliğini ortaya koymaktadır. Yükseköğretim kurumlarında bu alanda açılan atölyelerin, sanatsal yeterlilikte eser üretimine imkân sağlanması ancak teknik açıdan yeterli düzeyde bir atölyenin varlığıyla sağlanabilir. Ayrıca Yüksek Öğretim düzeyinde sanat eğitimi veren kurumların yer aldığı bölgenin sosyal yaşantısı da öğrencinin sanatsal üretimini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu tez çalışmasında, sanat olgusu içinde yüzyıllar boyu önemini korumuş olan Özgün Baskıresim sanatının sanayi devrimi ile birlikte nasıl bir serüven izlediği, estetik ve sosyolojik açıdan ortaya konularak değerlendirme yapılacaktır. Türkiye’de Yükseköğretim kurumlarının Güzel Sanatlar Eğitimi alanında, Özgün Baskıresim sanatı eğitimi veren üniversitelerin eğitim programları içerisinde nasıl bir uygulama ile çalışıldığı mevcut ders kredilerinin yüzde kaçını oluşturduğu durum saptaması yapılarak değerlendirilecektir. Son olarak, bu eğitim çerçevesinde üretilen eserlerin sosyo-kültürel açıdan nasıl etkilendiği değerlendirilecektir.

The development process of human history, we see great momentum gained in technological developments, especially beginning of the 19th at the end of the 20th century. In this process time the industrial revolution is occurring which is in parallel with technological developments. The social life of human beings affect the layout of either a positive or a negative way with art direction which is depending on technological developments is also directed the social life. For centuries the needs of human life, society’s social values and in this context all the necessary scientific, technological and artistic productions prepares his own mistakes corrections. Art also aims to reflect the extent that the aesthetic values of these facts. In addition to the formation of identities that can query and think, the art provides which carries an educational or teaching mission to transform the future with comparing the past to today. Therefore, the role of education within the framework of the social structure is quite large. Higher-level arts education shaped by the influence of these reflections also. Especially Individuals who takes art education, play a big role in determining the aesthetic judgment. Obtained from the expanded facilities of the information age brings new visions to the artist's the creativity of sources. It is appeared to be a great date the known and the questioning of the scene as we examine completely original printmaking as an art form based on the technical equipment. Printmaking Art plays an important role in art education which protects its importance from the Middle Ages to the present day. Addition to, the needs of Printmaking art education in higher education institutions, the contributions and the problems of this research is analyzed based on historical processes, put forward of this researches. For example, higher education institutions opened workshops in this area, allows production of artistic works to ensure sufficient as long as the presence of a workshop can be technically adequate. Besides that, the level of higher education institutions providing arts education in the social life of the region affects the student's artistic production significantly. In this thesis, a case of art for centuries in the art of Printmaking, which defended the importance of how an adventure with the industrial revolution followed, will be assessed by expressing the aesthetic and sociological perspective. In Turkey the Fine Arts Education in the field of higher education institutions, universities of training programs which provides training in the art of Printmaking how the percentage of loans created by the existing course to try with an application will be assessed by case study.
Keywords: Baskıresim; Resim; Sanat Eğitimi