Akut batın cerrahisinde abdominal distansiyonun idrar retansiyonuna etkisi - Kuş, İlknur (My University, 2012)
1. ÖZET Bu araştırma; akut karın cerrahisinde ameliyat sonrası sık görülen abdominal distansiyonun idrar retansiyonuna etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Sakarya ilinde bir Eğitim Araştırma Hastanesinin Genel Cerrahi Kliniklerinde Ekim 2011- Haziran 2011 tarihleri arasında akut karın nedeni ile ameliyat edilen ve taburcu olmadan anket sorularına cevap vermeyi kabul eden 107 hasta değerlendirildi. Verilerin analizleri, SPSS 16.0 istatistiksel paket kullanılarak gerçekleştirildi. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotların (Frekans, Yüzde) yanı sıra niteliksel verilerin karşılaştırılmasında ise Pearson Ki-Kare testi kullanıldı. Bu çalışmada; ameliyat sonrası abdominal distansiyon gelişen hasta sayısı 30 (% 28), idrar retansiyonu gelişen hasta sayısı ise 18 (% 16.8)’dir. Ameliyat sonrası abdominal distansiyon gelişen hastaların %60’ında (n=18) idrar retansiyonu gelişti. Araştırma kapsamına alınan hastalardan daha önceden karın ameliyatı geçirmiş olan 55 hastanın 15’inde (%14.1) ameliyat sonrası abdominal distansiyon ve idrar retansiyonu gelişti. Ameliyat sırasında yaygın peritonit görüldüğü bildirilen 36 hastanın 12’sinde (%11.2) ameliyat sonrasında abdominal distansiyon ve idrar retansiyonu gelişti. Sonuçlar istatistiksel yönden anlamlı bulundu (p<0.05). Sonuç olarak, ameliyat sonrası idrar retansiyonu gelişen hastaların hepsinde abdominal distansiyon görülmüş olsa da; abdominal distansiyon geçiren her hastada idrar retansiyonuna rastlanmamaktadır. Ancak bu konunun daha büyük bir örneklemle incelenmesi gerekmektedir Anahtar Kelime: Abdominal Distansiyon, İdrar Retansiyonu, Akut Batın 2.

Effect of Abdominal Distention in Acute Abdominal Surgery on Urinary Retention This research was carried out to review the effect of abdominal distension, which is frequently observed after acute abdominal surgery, to urinary retention. In Sakarya, in General Surgery Clinics of a Training and Research Hospital, 107 patients who underwent operation due to acute abdomen between October 2011 and June 2011, and accepted to answer survey questions before discharged from hospital, were assessed. Analyses of data were performed by employing SPSS 16.0 statistical packaged software. The evaluation of operating data, descriptive statistical methods (frequency, percent), as well as the Pearson Chi-Square test was used to compare qualitative data. In this research; 30 patients (% 28) developed abdominal distension after surgery, and 18 patients (%16.8) developed urinary retention. Among the patients who developed abdominal distension after surgery, % 60 of them (n=18) developed urinary retention. Among the patients within the scope of this research, 55 patients who had undergone an abdominal surgery, 15 of them (%14.1) developed abdominal distension and urinary retention after surgery. 36 patients who was said to have common peritonitis during surgery, 12 of them (%11.2) developed abdominal distension and urinary retention after surgery. The findings faund significant for statistically (p<0.05). In conclusion, although abdominal distension was observed in all patients who developed urinary retention after surgery, urinary retention was not observed in all abdominal distension patients. However, this issue needs to be studied with a broader sample size. Key Words: Abdominal Distension, Urinary Retention, Acute Abdomen
Keywords: Cerrahi Hastalıklar