Sosyal pazarlama yöntemi olarak karşılıklı yarar odaklı sponsorluk (neden ilişkili pazarlama) uygulamalarının tutumlar üzerine etkisi - Hürmeriç, Pelin (My University, 2009)
Sosyal Pazarlama, Karşılıklı Yarar Odaklı Sponsorluk, Neden Ilişkili Pazarlama Modern Pazarlama Yöntemleri ÖZET SOSYAL PAZARLAMA YÖNTEMİ OLARAK KARŞILIKLI YARAR ODAKLI SPONSORLUK (NEDEN İLİŞKİLİ PAZARLAMA) UYGULAMALARININ TUTUMLAR ÜZERİNE ETKİSİ Günümüzde bireyler kurumlardan, istek, ihtiyaç ve beklentilerinin doğru analiz edilmesini beklemekte; yüksek kaliteli ürün ve hizmetleri düşük fiyatla elde etmeyi talep etmektedirler. Bunun yanı sıra, toplumun sosyal alanlardaki ihtiyaçlarının giderek artması ve devlet kurumlarının bu ihtiyaçları eksiksiz olarak gidermesinin mümkün olmaması nedeniyle, kurumların faaliyet gösterdikleri bölgede ve ülkede toplumsal konulara duyarlı davranarak sorumlu davranışlar göstermelerine de önem verilmektedir. Bu çalışmada kurumların hem pazarlama hem de halkla ilişkiler amaçlarını destekleyen Karşılıklı Yarar Odaklı Sponsorluk, bir sosyal pazarlama yöntemi olarak ele alınarak avantaj ve dezavantajları, yöntemleri, uygulanma süreci, ulaşmayı hedeflediği amaçlar, dünyada ve Türkiye’de bu alanda uygulanan çalışmalar incelenmiş ve Karşılıklı Yarar Odaklı Sponsorluk uygulamalarının tutumlar üzerine etkisi araştırılmıştır. Social Marketing, Transaction Based Sponsorship, Cause - Related Marketing, Modern Marketing Methods.

THE EFFECTS OF TRANSACTION BASED SPONSORSHIP (CAUSE – RELATED MARKETING) PRACTICES ON ATTITUDES AS A METHOD OF SOCIAL MARKETING Today, individuals ask from corporations to analyze their wants, needs and expectations correctly; demand to have high quality products/ services with low prices. As a result of the increase in the needs of society in social fields and the impossibility that governments have to meet all of those needs, individuals expect the corporations to be sensitive and show responsible behaviors towards the social issues in the environment they exist. In this study, Transaction Based Sponsorship which supports both the marketing and public relations objectives of the corporations, is discussed as a method of social marketing. Its advantages/ disadvantages, methods, implementation process, the objectives of this practice and case studies from both the world and Turkey are analyzed and the effect of Transaction Based Sponsorship practices on attitudes is examined.
Keywords: Halkla İlişkiler; Sosyal Pazarlama; Sponsorluk