Osmanlı Devleti ve Johor Sultanlığı arasındaki ilişkileri / The relationship between The Sultanate of Johore and The Ottoman Empire - Shahrin, Nuramirah (My University, 2019)
On dokuzuncu yüzyıl iki Saltanat, Güneydoğu Asya'da Johore Sultanlığı ve Batı'da Osmanlı İmparatorluğu arasında inşa edilen ilişkiyi tanık oldu. Sultan Abu Bakar saltanatı altında Johore Sultanlığı Osmanlı Imparatorluğu ile ilişki kurdu ve Sultan Ibrahim'in saltanatı sırasında daha da güçlendirildi. Bu ilişki 1923 yılında Osmanlı Imparatorluğu'nun düşmesine kadar sürdü. 1893 yılında Johore'dan İstanbul'a kadar olan Sultan Abu Bakar tarafından yapılan ziyaret, Osmanlı İmparatorluğu'nun Johore Sultanlığı üzerinde yönetim, sosyo kültürel hayat, yargı ve mimarlık yönü üzerine etkisi ile sonuçlandı. Müslüman dünyası halifesi olarak Islam ve Osmanlı Sultanı üzerine yoğunlaşacak olan Pan Islamizm ideolojisi, her iki sultanın birbirlerine karşı dayanışma ve empati kurması sağladı ortalama olarak görev yapmıştır. Rukiye Hanım ve Hatice Hanım’in Johore Sultanlığı mensupları ile evlilikleri Malezya sosyo kültürü ve ekonomisinde önemli rol oynadığı gibi Johore toplumunda elit grubun varlığına katkı sağladı. Johore sultanlığı ve Osmanlı İmparatorluğu arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılması için, bu tezde Osmanlı dünyasından gelen bakış açısıyla ilgili kanıtlar bulunmaktadır.

The nineteenth century witnessed the relationship built between two Sultanates, the Sultanate of Johore in Southeast Asia and the Ottoman Empire in the West. The Sultanate of Johore under the reign of His Highness Sultan Abu Bakar ibn Temenggung Daeng Ibrahim (r.1868 - 1895) had established relationship with the Ottoman Empire and it was further strengthened during the reign of H.H. Sultan Ibrahim ibn Sultan Abu Bakar (r.1895 - 1959) This relationship lasted until the end of the Ottoman Empire in 1923. The visit made by H.H. Sultan Abu Bakar of Johore to Istanbul in 1893 resulted with the influence of the Ottoman Empire over the Sultanate of Johore on the administration, judicial system, architecture, custom and flag of the Sultanate of Johore. Pan Islamism ideology and the identity of the Ottoman Sultan as caliph of the Muslim World served as a mean for solidarity and empathy uphold by both Sultanates towards one another. Imperial marriages of Rukiye Hanım and Hatice Hanım also contributed to the existence of the elite group in Johore society who played an important role in Malaysia socio-cultural life and economy. The evaluation of the issue from the perspectives of both the Johor Sultanate and the Ottoman world contributes to the understanding of the relationship between two sultanates.
Keywords: 19. Yüzyıl Ottoman Empire; 19th Century; History; Johor Darussalam; Johor Sultanlığı; Johore Sultanate; Johore Sultanlığı; Osmanlı Devleti, 1288-1918; Osmanlı İmparatorluğu; Osmanlı Malay Dunyası İlişkileri; Ottoman Empire, 1288-1918; Ottoman Malay World Relations; Tarih; Turkey; Türkiye