Ağ toplumu bağlamında bilginin paylaşımına yönelik akademik yayın ve referans sistemleri: NEO4J platformunda graf veritabanı uygulaması - Değerli, Alper (My University, 2014)
Soyadı : Alper DEĞERLİ Gazetecilik Yrd.Doç.Dr. Tolga KARA Tez Türü ve Tarihi : Doktora – 2014 Graf Veritabanı, Neo4j, Ağ Toplumu, Toplumsal Dönüşüm, Kamusal Alan, Bilgi Paylaşımı, Açık Erişim

Yeni iletişim ortamlarının tüketim isteğini sürekli arttıracak şekilde algıları değiştirmesi ve bireyler üzerinde gözetim ve kontrol mekanizmalarını geliştirmesi konusundaki haklı ve anlaşılabilir endişelerin mevcudiyeti ile birlikte, bu ortamlar toplumsal dönüşümün gerçekleşmesi doğrultusunda birçok kolaylığı beraberinde getirmiştir. Özellikle online sosyal ağlar ile bireylerin zaman ve mekandan bağımsız bir şekilde iletişim kurabilmeleri ve enformasyon aktarımında bulunabilmeleri olanaklı hale gelmiştir. Motivasyonunu bilginin üretimi ve paylaşımından alan akademik çevrenin de bu yeni dünyanın dışında kalamayacağı bir gerçektir. Bununla birlikte yaşanan tüm bu gelişmelere karşın; telif hakları problemleri, intihal endişeleri ve akademisyen muhafazakârlığı gibi anlaşılabilir, ancak aynı zamanda aşılabilir engeller akademik bilginin sınırsız ve sorunsuz biçimde yayılmasındaki engelleri oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışma, sosyal ağlar formunda bir akademik yayın ve referans veritabanı oluşturarak yukarıda belirtilen engellerin kalkmasına yardımcı bir sistem ortaya koymak ve akademik bilginin paylaşımını sağlamak amacındadır. Bu amaç doğrultusunda da sosyal ağları modellemede geleneksel veritabanlarına karşı büyük avantajlar sağlayan graf veritabanı modeli seçilerek, Neo4j platformunda bir akademisyen, yayın ve referans veritabanı oluşturulmuştur. Name and Surname : Alper DEĞERLİ Field : Journalism Programme : Informatics Supervisor : Asst.Prof.Dr.Tolga KARA Degree Awarded and Date : Ph.D. – 2014 Graph Database, Neo4j, Network Society, Public Sphere, Social Transformation, Knowledge Sharing, Open Access ABSTRACT With the existence of reasonable and understandable concerns about new media, including manipulating perceptions in the shape of rising of the comsumption desire constantly and enhancing the survelliance and control mechanisms over individuals, it brought lots of convenience along on the social transformation. Especially with the help of online social networks, it has become possible to communicate and make information transportation between individuals, freeing from time and space. It’s a fact that the academia, which takes its motivation from producing and sharing knowledge, also cannot be thought out of this new world. Regardless of all these improvements, the understandable and also surmountable obstacles like copyright issues, plagiarization concerns and academic conservativeness create barriers on unlimited and properly dissemination of academic knowledge. In this context, these study aims to put forward a subsidiary system to help eliminating the above-stated barriers and provide sharing of academic knowledge, creating an academic publication and reference database in the form of social networks. In accordance with this purpose, using graph database model which provides great advantages over traditional databases in modelling social networks, an academician, publication and reference database was developed in Neo4j platform.
Keywords: Açık Erişim; Bilg-- Bilgi Paylaşımı; Graf Veritabanı; İletişim; Neo4J; Sosyal Ağlar; Veri Tabanları