Din eğitimi açısından Kur’an’da nefis kavramı - Aktaş, Hamza (My University, 2012)
İnsanın üç ana merkezlerinden biri nefis, diğerleri de akıl ve kalptir. Bu merkezlerden nefsin yeterince bilinmemesi ve idrak edilmemesi, insanın yapısının tam olarak anlaşılamamasına sebep olmaktadır. Nefsin tam olarak algılanabilmesi için Kur’an’ın öngördüğü nefis anlayışını ortaya çıkarmak gerekmektedir. Bunun neticesinde 296 âyette geçen nefis, Kur’ân’ın önemle üzerinde durduğu konuların başında gelmektedir. İşte araştırmamızda diğer düşünce sistemlerini de göz önünde bulundurarak Kur’ân’daki nefsin kavramsal çerçevesini, işlevsel özelliklerini ve eğitilebilirliğini ortaya çıkardık. Aynı zamanda insan, nefsinin aşırı istekleri karşısında iradesine sahip olamadığı noktalarda insanlıktan çıkıp nefsinin kölesi durumuna düşebilmektedir. Günümüzde insana ait kötü davranışların çoğunda nefsin başrolde olduğunu söylemek mümkündür. Bu yüzden nefsin iğreti arzuları anlamında olan hevâsının etkisinden kurtulmak için onun eğitim sürecinden geçmesi kaçınılmazdır. İşte Kur’ân’ın, nefsin kötülüklere kaynaklık ettiği davranışları ön plânda tutarak gerçekleştirdiği eğitim metodlarının bilinmesi, nefsin eğitimine ne kadar katkı sağladığını görülmesi açısından araştırılmaya değer bir konu olduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir.

One of the three main centers of the human soul, the others mind and heart. Realization of these centers is unknown and not enough soul, human nature causes fully understood. Delicious to go to achieve full understanding of the soul to reveal the Quran should be envisaged. 296 As a result, the exquisite verse, is one of the places special emphasis on the Quran. Here’s the other thought systems by taking into consideration study the conceptual framework of the soul the Holy Quran, we found out that the functional characteristics and trainability. At the same time human, his ego could achieve extreme points against the wishes of the will of the state of humanity may fall out of a slave to his ego. Today, feature belonging to a human soul can say that the majority of bad behavior. Therefore, the sense of soul which desires of hevâ makeshift training process to pass him to get rid of the influence is inevitable. Here's the Quran, Allah and evil, carried out by giving priority to training methods, which utilizes knowledge of the behavior of the flesh in terms of education contributes to the occurrence reveals the fact that a subject worthy of investigation.
Keywords: Din Eğitimi; Din_İslamiyet; Nefis Kavramı