Koçluk sürecine iletişimin etkisi üzerine bir çalışma - Kazazoğlu, Olcay (My University, 2009)
KOÇLUK SÜRECİNE İLETİŞİMİN ETKİSİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA İnsan Kaynakları Yönetimi’nin tarihsel gelişimine bakıldığında, bilimsel yönetim yaklaşımı ile başlayan yönetim felsefesi, çeşitli dönüşümlerle insan kaynakları yönetimi adını almış ve personel yönetimi olarak duyduğumuz kavramın içeriği genişleyip, insan odaklı bir yönetim anlayışına dönüşmüştür. Bu dönüşüm ile insan kaynağına yönelik çeşitli uygulamalar iş yaşamında yaygınlık göstermeye başlamıştır. Bu uygulamalardan biri olan koçluk; çalışanların rekabet güçlerini arttırmaları ve yüksek performans için engelleri aşmalarında onlara yardımcı olmakla tasarlanmış, sürekli ve etkili iletişime dayalı bir süreçtir. İletişimin koçluk uygulamaları üzerindeki etkisini konu alan bu çalışmanın amacı, iletişim ve koçluk uygulamaları arasında ne tür bir ilişki olduğunun ve bu ilişkinin şiddetinin ortaya konmasıdır. Bu doğrultuda yapılan araştırma bulgularına göre; koçluk uygulamaları ve iletişim arasında doğru yönlü bir ilişki olduğu ve koçluk uygulamalarında iletişimin %47’lik bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

A STUDY ON THE EFFECT OF COMMUNICATION ON COACHING Examining the development of Human Resources Management through time, managerial philosophy founded with scientific management approach transformed and termed human resources management. Later, the contextual scope personnel management expanded and morphed into a human focused managerial understanding. With this transformation the emergence of a variety of applications and practices related to human resources started to widely expand into business life. Coaching is one of these practices designed to help employees increase their competitive capacity and overcome performance related obstacles. This is an ongoing process based on interactive communication. This study focusing on the communicative effect on coaching aims to reveal the type of relation between communication and coaching practices as well as determine the magnitude of this relation. Accordingly, research findings puts forth a positive relation between coaching practices and communication and studies suggest that communication has a 47% effect on coaching practices.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; İnsan kaynakları Yönetimi; Kişisel Gelişim; Koçluk