Bilişim Suçları - Değirmenci, Olgun (My University, 2002)
BİLİŞİM SUÇLARI Bugünün toplumları teknolojik bir devrimin ortasındadır. Bilgisayarlarda ve telekomünikasyondaki gelişmeler ile birçok kuruluş ve kişi günlük faaliyetlerini yerine getirmek için bilgisayarlara bağlı hale gelmişlerdir. Bilgisayarlar çocuk pornosu ve çocuk kaçırma örgütleri, yazılım korsanlığı, kablo ve telefon hizmetleri hırsızlığı, terör eylemleri, narkotik işleri ve hırsızlığının da dahil olduğu pek çok suçun işlenmesini kolaylaştırmıştır. Bilişim suçları basit şekilde suçun işlenilmesinin gelişen bilgisayar devriminin sağladığı imkanlarla kolaylaştırılması suretiyle işlenen suçlar olarak tanımlanabilir. Bilişim suçları genel olarak şu şekilde sınıflandırılmaktadır; 1) Veri Suçları a) Verilerin Değiştirilmesi b) Verilere Müdahale Edilmesi c) Veri Hırsızlığı 2) Ağ Suçları a) Ağ Engellemesi b) Ağ Sabotajı 3) Erişim Suçları a) Yetkisiz Erişim b) Virüs Yayımı 4) İlgili Suçlar a) Bilgisayarla İlgili Sahtekarlıklar b) Bilgisayarla İlgili Dolandırıcılıklar Uluslararası hukukta bilişim suçları ile ilgili düzenlemeler 1980'lerde başladı. Türkiye'de bu alandaki ilk düzenleme 1991 yılında kabul edilen 3756 sayılı kanun ile oldu. Türk Hukukunda bilişim suçları Türk Ceza Kanunun 525 a, 525 b, 525 c ve 525 d maddelerinde düzenlenmiştir.

(COMPUTER (DATA PROCESSING) CRİMES) Today's society is in the midst of a technological revolution. With advances in computers and telecommunications most businesses and many individuals have become dependent on computers and networks to carry out everday activities. Computers have been used to facilitate child pornography and child abduction rings, software privacy, theft of cable services, theft of telephone services, computerized stalking, terrorist rings, narcotics dealing, as well as other forms of criminal activities including plain theft. A better way of defining computer crime is that its any crime that is facilitated by the tools provided by the computer revolution. Computer crimes can be classified as follows; 1) Data Crimes a) Data Modification b) Data Interception c) Data Theft 2) Network Crimes a) Network Interference b) Network Sabotage 3) Access Crimes a) Unauthorized Access b) Virus Dissemination 4) Related Crimes a) Computer-related Forgery b) Computer-related Fraud Arrangements about computer crimes have begun in International Law in 1980's. The first modification about this subject was accepted in Türkiye by Law that number of 3756 in 1991. Computer crimes have been arranged by the articles of 525 a, 525 b, 525 c and 525 d of Turkish Criminal Law in Turkish Law.
Keywords: Bilişim; Hukuk-kamu Hukuku; Suç Türkiye