Türkiye’de çoraplara uygulanan antimikrobiyal maddelerin aktivitelerinin kalitatif ve kantitatif olarak araştırılması - Şevik, Mustafa (My University, 2004)
TÜRKİYE'DE ÇORAPLARA UYGULANAN ANTİMİKROBİYAL MADDELERİN AKTİVİTELERİNİN KALİTATİF VE KANTİTATİF OLARAK ARAŞTIRILMASI Bu çalışmada rastgele olarak toplanmış 60 çorap örneğinde ve % 2'lik Microban, % 3'lük Reputex ve Aem 5772-5X gibi ticari olarak mevcut olan 3 antimikrobiyal madde ile işlem görmüş 3 çorap örneğinde toplam bakteri sayısı tayin edilmiştir. Ayrıca piyasadan toplanan çorapların ve farklı antimikrobiyal maddelerle işlem görmüş olan çorapların antimikrobiyal aktiviteleri AATCC 147-1998 Paralel Çizgi Metodu ve AATCC 100-1999 Antimikrobiyal Aktivite Tayin Metodu ile test edilmiştir. Test mikroorganizmaları olarak Gram pozitif Staphylococcus aureus (ATCC 6538) ve Gram negatif Escherichia coli (ATCC 8739) kullanılmıştır. Piyasadan toplanan çorapların 104 - 107 kob/ g bakteri içermesine rağmen % 2'lik Microban, % 3'lük Reputex ve AEM 5772-5X ile işlem görmüş çoraplar bakteri içermemiştir. Staphylococcus aureus ve Escherichia coli'ye karşı bakteriyostatik ve bakterisitik etkiler, rastgele olarak toplanmış çoraplarda tayin edilmemiştir. % 2'lik Microban, % 3'lük Reputex ve AEM 5772-5X ile işlem görmüş çoraplar yıkama öncesinde ve hatta 10 yıkama sonrasında Staphylococcus aureus ve Escherichia coli üzerine bakteriyostatik aktivite göstermişlerdir. İşlem görmüş çorapların tümü Staphylococcus aureus'un gelişimini inhibe etmede % 100 etkili bulunmuştur. İşlem görmüş çorapların tümünün Staphylococcus aureus'a karşı bakterisidal aktiviteleri 10 yıkama sonrasında bile etkili olmuştur. Microban ile işlem görmüş çorap yıkama öncesinde ve 10 yıkama sonrasında Escherichia coli'nin gelişimini inhibe etmede % 100 etkili bulunmuştur. % 3'lük Reputex ve AEM 5772-5X ile işlem görmüş çorapların Escherichia coli'ye karşı antimikrobiyal aktivitenin yüzdesi 2, 5 ve 10 yıkama sonrasında giderek azalmıştır. Mikrobiyal çalışmalardan elde edilen sonuçlar, Microban ile işlem görmüş çorapların Gram pozitif ve Gram negatif bakterilere karşı kalıcı antimikrobiyal etkili olduğunu göstermiştir. % 3'lük Reputex ve AEM 5772-5X'in antimikrobiyal aktivitesinin kullanılan mikroorganizma türüne göre değiştiğini fakat Microbanın antimikrobiyal aktivitesinin kullanılan mikroorganizma türüne göre değişmediğini göstermiştir. Ağustos, 2004 Mustafa ŞEVİK v

QUALITIVELY AND QUANTITATIVELY ANTIMICROBIAL ACTIVITY ASSESSMENTS OF ANTIMICROBIALLY TREATED TURKISH SOCKS In this study, total bacterial numbers of randomly collected 60 sock samples and three treated sock samples with 2 % Microban, 3 % Reputex and AEM 5772-5X were determined. Antimicrobial efficacy of the collected socks and treated socks were assessed according to AATCC Paralel Streak Test Method 147-1998 and AATCC Antibacterial Activity Test Method 100-1999. Gram positive Staphylococcus aureus (ATCC 6538) and Gram negative Escherichia coli (ATCC 8739) were used as the test microorganisms. Although the collected socks contained 104 - 107 cfu/ g, the treated socks did not contain any bacteria. Bacteriostatic and bactericidal activities of the randomly collected socks against Staphylococcus aureus and Escherichia coli were not detected. The treated socks with 2 % Microban, 3 % Reputex and AEM 5772-5X showed bacteriostatic activities against Staphylococcus aureus and Escherichia coli before laundering and even after 10 launderings. All of the treated socks were 100% effective in inhibiting the growth of Staphylococcus aureus. Bactericidal activities of all the treated socks against Staphylococcus aureus were durable even after 10 launderings. The treated sock with Microban was 100% effective in inhibiting the growth of Escherichia coli before launderings and after 10 launderings. The percentage of antimicrobial activities of socks treated with 3 % Reputex and AEM 5772-5X against Escherichia coli have been decreased gradually after 2, 5 and 10 launderings. Results from microbiological studies confirmed that the socks treated with Microban exhibit durable antimicrobial efficacy against Gram positive and Gram negative bacteria. Experiment results showed that antimicrobial activities of Reputex and AEM changed according to used microorganisms but antimicrobial activity of Microban did not change according to used microorganisms. Ağustos, 2004 Mustafa ŞEVİK
Keywords: Çorap İmalatı; Dokumalar; Elyaftan yapılan kağıtlar; İmalat