Köyceğiz Dalyan’ındaki mavi yengeç (callinectes sapidus rathbun, 1896)’in bazı biyolojik özellikleri - Ağbaş, Erdem (My University, 2006)
Bu çalışma ile Köyceğiz Lagün Sistem’inde Kasım 2004 ile Ocak 2006 tarihleri arasında elde edilen örnekler incelenerek Atlantik kökenli Mavi Yengeç (Callinectes sapidus RATHBUN, 1896)’in morfometrik özellikleri, et analizleri (protein, yağ, nem, kül) gibi bazi biyolojik özellikleri belirlenmiştir. Sonuçta Köyceğiz Lagün Sistem’indeki popülasyonda %67,28 ile dişilerin baskın olduğu, ergin dişilerin ortalama uzun karapas genişliği 16,8 cm, kısa karapas genişliği 12,79 cm, karapas uzunluğu 6,82 cm, ağırlığı 185,87 g, vücut derinliği 3,95 cm, bulunmuştur. Popülasyonun %32,71’ini oluşturan ergin erkek bireylerin ortalama uzun karapas genişliği 15,94 cm, kısa karapas genişliği 13,16 cm, karapas uzunluğu 7,07 cm, ağırlığı 274,4 g, vücut derinliği 4,02 cm, bulunmuştur. Karapas uzunluğu ile diğer morfometrik ölçümler arasında ilişki denklemleri hesaplanmış; bunlarla ilgili basit korelasyon katsayıları belirlenmiştir. Karapas uzunluğu ile diğer vücut ölçüleri arasında doğrusal bir ilişki ağırlık ile arasında üssel bir ilişki bulunmuştur. Yengeç etinde en yüksek ham protein değeri %16,10 ile erkek kıskaç etinde ve en düşük ise %12 ile dişi göğüs etinde saptanmıştır. En yüksek yağ oranı %2,97 ile erkek göğüs etinde, en düşük %1,01 ile erkek kıskaç etinde belirlenmiştir. En yüksek nem %81,53 ile dişi kıskaç etinde , en düşük % 78,17 ile dişi göğüs etinde, kül oranı %2,37 ile dişi kıskaç etinde en yüksek %1,79 ile erkek kıskaç etinde en düşük bulunmuştur. Yengeç etinin protein oranı (%14,74) yüksek yağ oranı (%1,98) düşük bulunmuştur.

This study was conducted in Köyceğiz Lagoon System to investigate and reveal some biological charactestics of Atlantic Origined Blue Crab’s (Callinectes sapidus Rathbun, 1896) such as morphometric specialities, meat analysis (protein, lipit, moisture, ash) by obtained samples within November 2004 and January 2006. As a result the population of females were dominant to males by the persantage of 67.28%, It was stated that the mature female’s avarage long carapace width was16.8 cm, short carapace width was 12.79 cm, carapace length was 7.07 cm, weight was 274.2 gr and body depth was 4.02 cm. The relations were calculated between carapage length and other morphometric measurements and according to these calculations, some basic correlation coefficients were reached. Linear correlation between carapace length and body dimensions and exponential correlation between carapace length and weigth was detected. All correlation values were eminently higher than 0,5. In crap meat the highest ratio of unripe protein % 16.10 was found in male pincer meat and the lowest ratio %12 was found female breast. The highest fat ratio 2.97% was detected in male breast and the lowest was %1.01 detected male cheliped meat. The highest moisture ratio 81.53% was seen female pincer and the lowest was 78.17% seen female breast. The most ash ratio 2.37% was observed in female pincer meat and the least was 1.79% was observed in male pincer. Crab meat’s protein ratio (14.74%) was detected high and fat ratio (1.98%) was low corresponding to others.
Keywords: Su Ürünleri_Morfoloji; Yengeçler_Biyoloji