Polikistik over sendromlu hastalarda GAS6 (Growth Arrest Specific-6) ve reseptörlerine ait gen polimorfizmlerinin araştırılması - Tekeli, Gamze Gizem (My University, 2019)
Polikistik Over Sendromlu Hastalarda GAS6 (Growth Arrest Specific-6) Ve Reseptörlerine Ait Gen Polimorfizmlerinin AraştırılmasıÖğrencinin Adı: Gamze Gizem TEKELİDanışmanı: Doç.Dr. Özlem BİNGÖL ÖZAKPINARAnabilim Dalı: Biyokimya 1. ÖZETAMAÇ: Polikistik over sendromu (PKOS), patofizyolojisi ve genetik geçişi tam olarak aydınlatılamamış bir hastalıktır. İnsülin direnci (İR), inflamasyon, obezite ve Tip 2 Diyabetin (T2DM) hastalığın oluşumunda rol oynadığına dair çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Growth arrest specific-6 (GAS6) K vitaminine bağımlı bir proteindir ve TYRO3, AXL ve MERTK (TAM) olarak adlandırılan reseptörler ile etkileşime girerek biyolojik fonksiyonlarını yerine getirir. Son yapılan çalışmalar, GAS6/ TAM polimorfizmin obezite, sistemik inflamasyon ve İR patogenezinde rol oynayabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada PKOS hastalığı ve GAS6/ TAM reseptör polimorfizmleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmaya 80 PKOS’lu hasta ile 52 sağlıklı gönüllü dahil edildi. GAS6 için rs8191974 ve rs1803628; TYRO3 için rs2289743 ve rs2277537; AXL için rs2304232 ve rs2304234; MERTK için rs869016 ve rs4374383 SNP ‘leri kullanıldı ve genotipleme RT-PZR (Gerçek-zamanlı PZR) ile gerçekleştirildi. BULGULAR: AXL geni SNP varyantında (rs2304234) CC genotipine sahip olmanın hastalık açısından 2,33 kat risk oluşturduğu saptandı (p=0,04). Ayrıca, C alleline sahip olmanın da kontrole kıyasla 1,66 kat risk taşıdığı belirlendi (p=0,05). GAS6 geni SNP varyantının (rs8191974) genotip dağılımı bakımından hasta ve kontrol arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p=0.12) fakat G alleli taşıyan bireylerin hastalık riski A alleli taşıyanlara göre 1,85 kat daha fazla bulundu (p=0,027).SONUÇ: Çalışmamız PKOS’ta GAS6/ TAM polimorfizmin rolü olabileceğini ortaya koyan ilk çalışmadır. Bu hipotezi doğrulamak ve hastalıkla en iyi şekilde ilişkilendirilecek olası genetik bileşenleri belirlemek için daha geniş popülasyonlara sahip başka çalışmalara ihtiyaç vardır.

Investigation of Gene Polymorphisms of GAS6 (Growth arrest specific-6) and its Receptors in Patients with Polycystic Ovary SyndromeStudent’s name: Gamze Gizem TEKELİSupervisor: Doç.Dr. Özlem BİNGÖL ÖZAKPINARDepartment: Biyokimya2.SUMMARYAIM: Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is a disease whose pathophysiology and genetic transmission are not fully understood. There are many studies showing that insülin resistance (IR), inflammation, obesity and Type 2 Diabetes (T2DM) play a role in the development of the disease. Growth arrest specific-6 (GAS6) is a vitamin K-dependent protein and interacts with receptors called TYRO3, AXL and MERTK (TAM). Recent studies suggest that GAS6/ TAM polymorphism may play a role in the pathogenesis of obesity, systemic inflammation and IR. Therefore, we aimed to investigate the relationship between PCOS and GAS6/ TAM receptor polymorphisms in this study.MATERIAL and METHODS: 80 patients with PCOS and 52 healthy volunteers were included. rs8191974 and rs1803628 for the GAS6; rs2289743 and rs2277537 for the TYRO3 gene; rs2304232 and rs2304234 for the AXL gene; rs869016 and rs4374383 for the MERTK were used and genotyping was performed by RT- PCR (Real-time PCR).RESULTS: In the rs2304234 of AXL, having a CC genotype was found to have a 2.33-fold higher risk for disease (p=0.04). Also, having a C allele had a 1.66-fold higher risk of disease than control (p =0.05). There was no significant difference in genotype distribution of rs8191974 of GAS6 between patient and control (p=0.12), but the risk of disease carrying G allele was 1.85 times higher than those with A (p=0.027).DISCUSSION: Our study is the first to demonstrate the role of GAS6/ TAM polymorphism in PCOS. Further studies with larger populations are needed in order to validate this hypothesis, as well as to determine the possible genetic components that could be best linked to the disease.
Keywords: Biochemistry; Biyokimya; GAS6; PKOS; Polikistik over sendromu; polimorfizm; Polycystic ovary syndrome; polymorphism; TAM receptors; TAM reseptörleri PCOS