Kooperatiflerin eğitimdeki rolü ve Bursa çağdaş eğitim kooperatifi örneği - Bozdemir, Erdoğan (My University, 2001)
Eğitim-öğretim faaliyetlerinin önemli yer tuttuğu ülkemizde hızla çoğalan ülke nüfusunun eğitimi konusu, ülke yöneticilerini ve demokratik kitle örgütlerini bu konuda devletin yükünü hafifletecek yeni çözümler aramaya sevketmiştir. Ülkemizde eğitim sektörüne devletin yanında, özel sektör ve vakıflar tarafından istenilen oranda olmamakla beraber destek verilmektedir. Bu açıdan bakıldığında devletin yükünü hafifletecek yeni enstrümanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bütün dünya ülkelerinin ekonomik yapısında kamu ve özel sektörlerin yanı sıra kooperatiflerin de belirli payları bulunmaktadır. Kooperatifler, ekonomik yararlarının yanında sosyal adaletin sağlanmasına da imkan verdiklerinden dolayı, güçlü bir orta sınıfın oluşmasını sağlamaktadırlar. 30 yıldır enflasyonla yaşayan Türkiye'de devletten hiçbir katkı alamayan Özel Öğretim Kurumlarının fiyatları, enflasyondan daha hızlı artmış ve velileri yeni arayışlara zorlamıştır. Devlet Özel Okullarda çocuklarını okutan velilere de destek çıkmamaktadır. Örneğin; birçok Avrupa ülkesinde uygulanmakta olan, velilerin yaptıkları eğitim harcamalarının vergi matrahlarına dahil edilmesi veya vergi indirimi gibi özel şartlar ülkemizde sözü edilmeyen kavramlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle Özel Öğretim payı eğitim içinde hala %2'ler civarındadır. Bu pay Avrupa'da %10 civarındadır. İlk defa İstanbul'da bir gurup girişimcinin başlattığı Kooperatif Okul girişimi sonuçsuz kalmakla beraber Milli Eğitim Bakanlığı'nın 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda yaptığı değişiklik, Kooperatiflerin de Özel Öğretim Kurumu açmasına izin vermiştir. Çalışmamız, Giriş bölümü ile birlikte Kooperatif Kavramı, Kooperatiflerde Hukuki Yapılanma ve Finansman, Eğitim Öğretim Kavramının ele alındığı bölüm, Türk Milli Eğitim Sistemi, Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi Örneği ve Sonuç olmak üzere 6 ana bölümden oluşmaktadır. Ek olarak Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi Anasözleşmesi en son bölümde yer almaktadır.

In our country where education activities occupy a important place, educating the rapidly growing population has oriented public authorities as well as democratic civil organizations towards searching new solutions to ease the burden of the government in this issue. In our country, even though at a dimension less than desired private sector and foundations provide support for educations, with public authorities. From this point of view, there is need for new instruments to ease the burden of the government. On a worldwide basis, in the economic structure of all the countries, cooperative societies occupy a certain place besides public and private organizations. In addition to the economic advantages they provide cooperative societies create opportunities to establish social justice and thus contribute to the creation of a strong middle class. In Turkey, where people have been living with a high-rate inflation for the last 30 years, fees of private education institutions, which have not received any contribution from the government, have increased at a rate higher than the rate inflation. These conditions, however, have forced the parents to turn to a search of new solutions to this problem. Meanwhile, the government doesn't support the parents who have children attending Private Schools. For instance, practice applied in a number of European countries, such as including education expenses incurred by parents in their tax bases or applying tax reductions are among the concepts never considered in our country. Therefore, the share of private education in overall education is still around 2 %. This share is about 10 % in Europe. Although the first initiative undertaken by a group of enterprising people in Istanbul for ''Cooperative Schools'' failed an amendment made by the Ministry of Education to the private education institutions article numbered 625, gave permission to cooperative societies to run Private Education Institutions. This survey consist of 6 chapters covering an Introduction, a chapter dealing with the Concept of Cooperative, chapter on Legal Structure and Financing of Cooperatives, Training and Education Turkish National Education System, example of Bursa Contemporary Education Cooperative and the last chapter of Conclusions. The Articles of Association of Bursa Contemporary Education Cooperative is attached as an appendix in the final part.
Keywords: EĞİTİM; Ekonomi; Kooperatifler