Türkiye’de ambalaj atıklarının kontrolü ve avrupa birliğine uyum - Dabak, Canan (My University, 2009)
TÜRKİYE’DE AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ VE AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM Nüfus artışı, teknolojinin gelişmesi, çevre kirliliği ve küresel ısınma ile birlikte enerji ve doğal kaynak sıkıntısı sorunu ile kaşı karşıya kalınmıştır. Bu problemlerin giderilmesi amacıyla çeşitli çözüm önerileri üretilmektedir. Bu çözümlerden birisi de ambalaj atıklarının kontrolüdür. Ambalaj atıklarının kontrolündeki amaç ambalajların çevreye zarar vermeyecek malzemelerden üretilmesini sağlamak, ambalajların kaynağında ayrı toplanmasını sağlamak ve ambalaj atıklarının geri kazanım ve geri dönüşüm hedeflerine ulaşabilmektir.Ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile birlikte enerji tasarrufu sağlanır, ülke ekonomisine katkıda bulunulur ve doğal kaynakların korunumu sağlanır. Çalışmanın ilk bölümünde ambalaj ile tanımlamalara yer verilmiş, ambalajın tarihsel gelişimi, görevleri ve çeşitleri incelenmiştir. İkinci bölümde öncelikle Dünya ambalaj sanayinin üretim miktarı, ihracat ve ithalat rakamları irdelenmiştir. Sonra Türkiye ambalaj sanayinin tarihsel gelişimi anlatılarak Türk ambalaj sanayinin dış ticaret rakamları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde Türkiye’nin Avrupa Birliği uyum sürecinde yayımlanmış olan ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliği kapsamında Türkiye’de yapılan faaliyetler incelenmiştir ve sonuçlar istatistiksel bilgiler ışığında analiz edilmiştir. Yönetmelik çerçevesinde Türkiye’de ambalaj atığı yönetimi uygulama planı hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Uygulamanın yürürlüğe girdiği ilk yıllar içerisinde bu plan ile birlikte Türkiye’de ambalaj atığı geri dönüşüm ve geri kazanım hedeflerine ulaşılmıştır. Türk ambalaj sanayinin gelişmesiyle de birlikte bu sonuçlar Türk ambalaj sanayi ihracatına olumlu şekilde yansımıştır.

PACKAGING WASTE MANAGEMENT IN TURKEY AND INTEGRATION OF EUROPEN UNION Growth of population, technological progress, environmental pollution and global warming have brought problems like meager of energy and natural resources. Many solutions have been improved against these problems. One of these solutions is the packaging waste management. The aims of packaging waste management are producing packaging materials with no harm for environment, separating collection of packaging waste at source, recovering and recycling. With recovery and recycling packaging waste natural sources can be reserved, the economy of the country can be contributed by selling recyclable materials and can make energy conservation. First part of the study is given place to the definition of packaging. It is researched into history of packaging, mission of packaging and types of packaging. In the second part of study; it is analyzed world packaging consumption, export and import in global and Turkish packaging industry. At the last part of study, it is researched on actions of Turkey within directive on packaging waste in the process of Turkey to European Union. The results are found with statistical data. So, in Turkey an implementation plan is prepared and put into practice. In earlier years when the packaging waste directive has come into force, In Turkey, recovery and recycle target rate is achieved with this implementation plan. By this way , reflection of this achievement is has been positive for Turkish packaging export.
Keywords: Ambalaj; Atık Yönetimi; Avrupa Birliği; Türkiye_Atık Yönetimi