Bank valuation techniques with a model in Turkish banking sector - Hoşer, Gökçe (My University, 2019)
TÜRKİYE’DEKİ BANKALAR İÇİN ÖRNEK BİR BANKA DEĞERLEME MODELİ İLE BANKA DEĞERLEME TEKNİKLERİBu çalışmada, değer ve değerleme kavramları ele alınmakta, aynı zamanda Turkiye’de faaliyet gösteren bankalar üzerinde bir değerleme çalışması sunulmaktadır.İlk iki bölümde, ana hatlarıyla çalışmada yer verilen, tanımlamalara değinilmektedir.Üçüncü bölümde, şirket değerlemede kullanılan metodlara değinilmesinin ardından, dördüncü bölümde banka değerleme ve banka değerlemenin farklı noktarı ele alınmaktadır.Beşinci bölümde, altı bankanın ele alınmasıyla yapılan model çalışmasına yer verilmiştir. Bu bölümde, BIST’de faaliyet gösteren 6 bankanın değerleri Ekonomik Katma Değer yöntemi ile tespit edilmiştir. Son bölümde ise çalışmanın sonuçları tartışılmaktadır. Buna göre; belirlenen baz senaryo ile ulaşılan rakamlara ilave olarak faiz değişiminin banka değerleri üzerinde nasıl bir etki yarattığının ölçümü adına farklı senaryo çalışmaları yapılarak değer hesaplaması gerçekleştirilmiştir. Buna göre; banka değerlerinin faiz oranındaki değişime olan hassasiyetinin özsermaye karlılığı ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir.

BANK VALUATION TECHNIQUES WITH A MODEL IN TURKISH BANKING SECTORIn this study, value and valuation methods are mainly included. The study also involves a valuation model for Turkish Banks.The first and second parts present the general definitions used in the study and the aim of the study.The third part clarifies the valuation and valuation methods used for the company valuations. After giving information about valuation models it will be stated the bank valuation with the differences from the other company valuation techniques.The empirical study of the bank valuation is presented in the fifth part. In this section, the values of the 6 banks operating in Borsa Istanbul (BIST) have been determined with the Economic Value Added Method (EVA). In addition to the results in the base scenario, different scenario studies were performed to measure the effect of interest rate changes on bank values In the last part, the results of the empirical research and conclusions are submitted. According to this; it is determined that the sensitivity of bank values to change in interest rate is related to Core Return on Equity.
Keywords: Banka Değerleme Bank Valuation; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Business; İşletme; Turkey; Türkiye