İkonolojide meryem - Karaca, Zeynep (My University, 2018)
Meryem ve İsa’nın merkezi konumda yer almaktaydı ikonalar, Bizans’ta halk ve imparatorluk için oldukça önemliydi.. Bizans Konstantinopolis’i Theotokuopolis yani tanrı annesi tarafından korunan şehir olarak biliniyordu. Ortodoks Hristiyanlar Meryem ikonalarına korunma, sağlık, zenginlik için ibadet ediyor aynı zamanda cennet krallığına da bu ikonalar vasıtasıyla gidebileceklerine inanıyorlardı. İmparatorluk da çeşitli ikona tazimini desteklemekteydi.Bu tez, Ortodoks Hristiyanların Meryem ikonalarını neden ve nasıl ibadete layık bir obje olarak gördüklerini ve Meryem’in niçin bir tanrıça olarak kabul edildiğini izah etmektedir. Ayrıca tez şu sorulara cevap vermektedir: ‘Meryem tarihteki diğer tanrıçalarla benzerlik taşıyor mu?’ ‘Meryem ikonalarına tazim diğer tanrıça ikonalarına tazim ile paralellik arzediyor mu?’

Icons in Byzantine era were very important for the folk and the empire. Jesus and Mary had a central place at icons devotion. Byzantine Konstantinopolis was known as Theotokuopulis; which means protecting by Mother of God. She had important role at city cult. Orthodox Christians devoted Mary icons to protection, health, welth and also they accepted her as a key to heavenly kingdom. They have believed that through her icons they could connect with God. By the time The Byzantine Empire promoted devotion to Mary icons.This thesis wants to theorize that why Ortodox Christians accepted Mary icons as a liturgical objects and also why Mary thought as a Goddes? The thesis answers to these questions; ‘Has Mary got similarity with other goddesses in history?’ ‘Is devoting Mary icons parallel with other goddess’s icons?’
Keywords: bizans; Bizans ikonları; Din; Felsefe; goddess; Hıristiyanlık; Hrisyiyanlık; icons; ikona; mary; mary cult; mary icons; Meryem; meryem ikonası; meryem kültü; orthodox; ortodoks; Tanrıça; tanrıça byzantine; Tanrıça kültü