Yoksulluk çizgisi altındaki nüfusa mikrokredi uygulaması ve Türkiye’deki boyutu - Kösemen, İkbal Begüm (My University, 2004)
YOKSULLUK ÇİZGİSİNİN ALTINDAKİLERE MİKROKREDİ UYGULAMASI VE TÜRKİYE'DEKİ GELİŞİMİ Yoksulluk ve buna paralel olarak yoksulluğu azaltma stratejileri, ulusal ve uluslararası platformlarda gittikçe artan bir öneme sahip olmaktadır. 2015 yılına kadar mutlak yoksulluk çizgisinin altında yaşayan nüfusu yarı yarıya azaltma hedefi de dünyada bu anlamda somut adımlar atılması gerektiğinin bir göstergesidir. Mikrokredi uygulamaları, yoksulluğu azaltma stratejilerinden biri olarak, uluslararası düzeylerde oldukça ilgi görmektedir. Mikrokredinin, yoksulluğun azaltılmasında etkili olup olmadığı yönündeki tartışmalar bir yana, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yoksul kadınları mikro girişimci yaparak, onların mali piyasalara erişimini kolaylaştırdığı bilinmektedir. Mikrokredi uygulamalarının Türkiye'deki boyutları henüz çok geniş olmasa da, 2002 yılından beri atılan adımlar, sektörün gelişime açık olduğunu ve yoksulluğu azaltma stratejisi olarak benimsendiğini göstermektedir. MICRO CREDIT APPLICATION FOR THOSE WHO ARE UNDER POVERTY LINE AND ITS DEVELOPMENT IN TURKEY Poverty and strategies for reducing the poverty in parallel with it are having a gradually increasing importance on the national and international platforms. The aim of reducing the proportion of the people living in extreme poverty by half until 2015 is also and indicator that requires worldwide concrete steps be taken in this respect. Micro credit applications, as one of the strategies for reducing the poverty, attracts pretty good interest at international levels. Other than the arguments that are been made on the subject whether the micro credit is effective on reducing the poverty, it is quite known that it specially enables the poor women in the developing countries reach the financial markets by making them micro entrepreneur. However the extend of micro credit applications in Turkey is not yet very large, the steps taken since the year 2002 show that the sector is open for development and is considered as a strategy for reducing the poverty.
Keywords: Ekonomik Yardım; Mikrokredi; Yoksulluk