Bir liman kenti Bartın (1830-1923) - Elmacı, Ergül (My University, 2007)
BİR LİMAN KENTİ BARTIN (1830-1923) Sanayi Devrimi, Batı Avrupa’da gelişip sömürgecilik kanalıyla Osmanlı Devleti’ne yayılmıştır. Bu da iç bölgelerdeki Bursa, Ankara, Mardin, Tokat gibi eski ticaret merkezlerinin dünya ticaretinden aldığı payın azalmasına neden olmuş; bir süre sonra da bu kentlerin yerine yıldızı parlayan bir iktisadi güç olarak İzmir, Samsun, Trabzon, İskenderiye, Beyrut, Selanik gibi liman kentlerini ikame etmiştir. 1840-1870 arasında yaşanan iktisadi canlanma dalgası çok kuvvetli gelmiş olmakla birlikte XX. yüzyılın başında gelen ikinci dalga ilki kadar kuvvetli olmamıştır. Arada kalan dönemi ise durgunluk dönemi değil de ilkinde elde edilen ekonomik semerelerin zamanla siyasi kazanımlara dönüştürüldüğü bir olgunlaşma dönemi olarak değerlendirmek gerekir. Öte yandan I. Dünya Savaşı, imparatorlukların yıkılmasına ve savaş sonunda da ulus devletlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ulus devletlerin idareci kesimi de siyasi gücü kullanarak uyguladığı ülke nüfusunu homojenleştirme ve milli burjuvaziyi yaratma politikasıyla, liman kentinin batılı burjuvazisine galip gelmiş ve liman kenti yerine başka bir kenti yaratmıştır: İç bölgeye taşınmış başkent. Başkent, yeni iktisadi ve siyasi düzende batılı güçlere karşı her daim milli iradenin ve merkezi otoritenin üstünlüğünü simgelemiştir. Bu çalışmada XX. yüzyılın ikinci yarısı boyunca Bartın’da yaşanan iktisadi ve yapısal dönüşüm incelenmiştir. Yapılan analizde, Bartın’ın da diğer liman kentleriyle aynı süreçten geçtiği fakat diğerlerine göre daha küçük ölçekli bir coğrafyada ve biraz daha yavaş seyreden bir yapısal dönüşüm yaşadığı sonucuna ulaşılmıştır.

A PORT CITY BARTIN (1830-1923) The industrial revolution was taken progress in the West Europe and spreaded with emperialism to Ottoman Empire. Because of this, the old trade centers that are in internal region like Bursa, Ankara, Mardin, Tokat’s share of world trade reduced. Then port cities like İzmir, Samsun, Trabzon, İskenderiye, Beyrut, Selanik were substituted as a economic power that is being lucky, instead of this cities. Along economic develop wave between 1840-1870 has come strong, the second wave come in the beginning of the XX. century wasn’t strong as the first economic develop wave as. It is necessarry to consider the interval term is a maturing term that economic profits that are gotten at first has become political gains, in the course of time, not a stagnation term. On the other hand, The First World War has caused to was destroyed of empires and to be established of nation states, in the end of the war. Nation state’s statesmen has won to the Western bourgeoisie of port cities with the policies that had made homogeneous the population and created the national bourgeoisie, with using political power and has created another city instead of port city: The capital has been carried to the internal region. The capital always has symbolized the superiority of the national will and central authority against to the the Western powers, in the new economic and political construction. In this study, the economic and structural transformation has been lived in Bartın during the second half of the XX. century has been researched. The study has shown that Bartın has got the same process like other port cities but has appeared in more smaller geography and a little slower constitutional transformation.
Keywords: Ekonomi_Tarih; Tarih_Bartın; Tarihi_Şehirler ve Kasabalar_Bartın