Doğal afetler ve sağlık kurumlarında kriz yönetimi - Enginol, İnci (My University, 2000)
DOĞAL AFETLER VE SAĞLIK KURUMLARINDA KRİZ YÖNETİMİ Kriz,risk ortamında öngörülmeyen tablonun kaçınılmaz ihtiyaçlarının planlama ve hazırlıklarının yapılmamış olmasından doğan olumsuz durumdur. Şu halde risk ortamında, olabilecek kriz ve neticelerine ışık tutabilecek evvelki bilgiler,kapsadığı alan hakkındaki düzenli ve bilimsel veriler ve öngörülerle birleştirilerek muhtemel tablo oluşturulmalıdır. Yapılan hazırlıkların geniş bir kitleyi etkileyen afetler için söz konusu olması, eğitim ve bilgilendirmenin devamlılığı, yaygınlaştırılması ve güncelleştirilmesini gerektirmektedir. Ön çalışmalar çerçevesinde hangi hususların gözönünde tutulacağı araştırılmış, personelin hazırlığı ve hazır halin devamlılığı konusuna değinilmiştir. Yardım gruplarının ve sağlık ekibinin arasındaki bilgi akış düzeni ve yetersizlikleri araştırılmış, farklı disiplinlerin koordinasyonu üzerine eğilinmiştir. Afet bölgesinde kurulmuş olan çeşitli tip ve kapasitedeki sahra hastaneleri ziyaret edilerek birebir görüşmelerin yanı sıra çalışmaları incelenmiş ve sahra hastanesi kuruluş zincir düzeninin örneklenmesi açısından fotograflanmıştır. Bilindiği gibi afet ortamında, afetin türüne bağlı olarak sağlık iyileştirme ve koruma desteği gerektirdiği gibi, bölgenin sağlık bakım, rutin muayene ve tedavi hizmetlerinin de devamlılığını sürdürememesi durumu oluşur. Afet sonrası uzun dönem sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için bu seviyede hizmet birimlerinin kurulması ve devamlılığının sağlanması gereklidir. Bütün bu çalışmalarda, kayıtlandırılabilmiş sağlık destek verilerinin de ilavesiyle, oluşabilecek aksaklıkların giderilmesi ve gelecekteki olası afet sebepli kriz dönemine hazırlıklı hale gelinmesi amaçlanmıştır. NATURAL DISASTERS AND CRISIS MANAGEMENT IN HEALTH FOUNDATIONS Crısıs is a negatıve sıtuatıon whıch occurs because of the lack of plannıng and preperatıons of the unavoidable necessities of an unfoeseen table at a risk circumstance.(cituatıon).Therefore at a rısk sıtuatıon the prevıous informatıon,whıch may help to predıct possible crıses and ıts consequences,must be combined wıth regular and scıentıfıc data and foresights about the area it covers and a possible table must be formed.İf the preperatıons are for for disaster which influence great masses educatıon and reportıng must be contınous, more common and updated. As a part of pre-work, which points to be held important was searched and the readines and the continuity of readiness of the personnel were mentioned. The informatıon flow system and lacks of it between the aid groups and the health crew were searched and a coordınatıon of dıfferent disciplines was tried. Various type and capasıty fıeld hospıtalsbuılt in the disaster area were wısıted and apart from one-to-one discussıons, the work was exsamıned and ın order to illustrate the field hospıtal foundatıon chain systemit was photographed. As it is well known, at a dısaster situatıon due to the type of the disaster, there occurs the fact that health care, routine examinatıon and treatment facilities can not be carried out as they should be.In order to provide the long term health necessities after the disaster, the service units should be formed and their continuity should be provided aty thıs level. İn all this work, whit the addition of registered health support data, it was aimed to get away with problems that may occur and get ready for a possible disaster of another reason in the future.
Keywords: Doğal Afetler; Felaketler; Kamu güvenliği programları; KRİZ YÖNETİMİ; SAĞLIK HİZMETLERİ