AHP ve TOPSİS yöntemleri ile yatırım fonlarının önceliklendirilmesi - Çetinkaya, Hanife (My University, 2023)
Belirli bir birikime sahip olan bireyler, tasarruflarını bazı değerlere yatırarak değerlendirmektedirler. Bu yatırımı yaparken risk oranları ve kârlılık düzeyleri gibi konularda yeterli bilgi sahibi olamamaktadırlar. Bu durumda, yatırım fonları oldukça avantajlı bir yatırım aracı olmaktadır. Alanında uzman kişiler tarafından yönetilen fonlar sayesinde yatırımcılara zaman ve kaynak tasarrufu sağlanmaktadır. Küçük tasarruf sahiplerinin birikimleriyle oluşturulan portföyler sayesinde, yüksek sermaye sahiplerinin avantajına sahip olma imkânı sağlanmaktadır. Çeşitlendirilmiş portföylere yatırım yapma imkânı sağladığından dolayı düşük risk ile yüksek getiri amaçlanmaktadır. Bu tez çalışmasında, 13.06. 2023 tarihinde Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu’nda (TEFAS) işlem gören beş adet yatırım fonlarının öncelik sıralamasına göre sıralamaları yapılmıştır. Bu amaçla, yatırım fonlarının genel hiyerarşik yapıları oluşturulmuş ve her biri ayrı ayrı karşılaştırılmıştır. Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ve Topsis teknikleri ile analizler yapılmıştır. AHP yöntemi, karmaşık problemlerde en önemli olan olgudan en önemsiz olan olguya doğru sıralama yaparak optimal sonuca ulaşılmasını sağlamaktadır. Saaty tarafından geliştirilen yöntem, alternatiflerin değerlendirilmesi aşamasında sübjektif ve objektif yargıları dikkate alarak karar vericiye yardımcı olmaktadır. İleri düzeyde matematiksel bilgi gerektirmemesi ve kullanımın kolay olmasından dolayı karmaşık problemlerde sık sık kullanılan bir tekniktir. Oluşturulan hiyerarşik yapılardaki alt elemanlar ve üst elemanlar birbiriyle bağlantılıdır. Dolayısıyla, birbirlerini hangi derecede etkiledikleri belirlenmektedir. Topsis yöntemi, ideal çözüme olan uzaklığa göre en iyi alternatifi seçerek optimal karar vermeye yardımcı olmaktadır. Hızlı şekilde çözüme ulaştırdığı için avantajlı bir çözüm yöntemidir. Çalışmada, yapılan hesaplamaların ardından elde edilen sonuçlara göre, karar verici tarafından hangi fonların seçilmesi gerektiğine yönelik bilgi sağlaması açısından sıralama yapılmıştır. Tez çalışmasının sonucunda, alternatiflerin sıralanması ile karar verici açısından tutarlı sonuçlara ulaşıldığı yargısına varılmıştır. Hiyerarşik yapıya farklı alternatiflerin ve kriterlerin eklenmesi ile çözüm çeşitlendirilebilmektedir. Her yatırımcının fondan beklentileri farklı olduğu için karar probleminin yeniden analiz edilmesi mümkün olmaktadır.

Individuals with a certain amount of savings invest their savings in certain assets. While making this investment, they do not have sufficient information on issues such as risk rates and profitability levels. In this case, mutual funds are a very advantageous investment instrument. Thanks to funds managed by experts in their field, investors save time and resources. Thanks to the portfolios created with the savings of small savers, it is possible to have the advantage of high capital holders. Since it provides the opportunity to invest in diversified portfolios, it aims to achieve high returns with low risk. In this thesis, five mutual funds traded on the Turkish Electronic Fund Trading Platform (TEFAS) on June 13, 2023 have been ranked in order of priority. For this purpose, the general hierarchical structures of the mutual funds were created and each of them was compared separately. Analytical Hierarchy Process (AHP) and Topsis techniques, which are among the Multi-Criteria Decision Making methods, were used in the analysis. The AHP method provides an optimal result by ranking from the most important to the least important in complex problems. The method developed by Saaty helps the decision maker by taking subjective and objective judgments into account during the evaluation of alternatives. Since it does not require advanced mathematical knowledge and is easy to use, it is a technique frequently used in complex problems. The lower elements and upper elements in the hierarchical structures are interconnected. Therefore, the degree to which they influence each other is determined. Topsis method helps to make an optimal decision by selecting the best alternative according to the distance to the ideal solution. It is an advantageous solution method because it reaches a solution quickly. In the study, according to the results obtained after the calculations, a ranking was made in order to provide information on which funds should be selected by the decision maker. As a result of the thesis study, it was concluded that the ranking of alternatives yielded consistent results for the decision maker. The solution can be diversified by adding different alternatives and criteria to the hierarchical structure. Since each investor has different expectations from the fund, it is possible to reanalyze the decision problem.
Prioritization of mutual funds with AHP and TOPSIS methods
Keywords: Analitik Hiyerarşi Prosesi; Analytical Hierarchy Process; Çok Kriterli Karar Verme; Hissedarlar; Investor; Multi-Criteria Decision Making; Mutual funds; Portfolio; Portföy; Stockholders; Yatırım fonları; Yatırımcı