Eğlencenin habere haberin eğlenceye dönüşmesi - Dışkaya, Sebile Gülüzar (My University, 2009)
lence Kavramı, Popüler Kültür, Serbest Zaman, Televizyon, Haberlerdeki Dramatik Dil, İnfotainment, ve Magazinleşme. ÖZET EĞLENCENİN HABERE HABERİN EĞLENCEYE DÖNÜŞMESİ Televizyonun yayın hayatına başlamasının ardından kısa bir süre tartışmalar da başlamış, bu büyülü kutunun, sadece uzağı gösteren bir teknolojik araç olmadığı aynı zamanda kitleler üzerinde etkili olan, sosyal-ekonomik-siyasi ve kültürel bir güce sahipolan bir kitle iletişim aracı ve üretimi-tüketimi ve ürünleriyle bir endüstri olduğu anlaşılmaya başladı. Özellikle tecimsel yayıncılığın başlaması, özel televizyon kanallarının açılması ve bütün bunların etkisiyle televizyon en birincil eğlence kaynağı durumuna gelmiştir. Program formatlarındaki çeşitlilik, televizyon kanalları arasındaki daha çok seyirciye ulaşma çabası program içeriklerinde eğlence ve magazin unsurlarınınön plana çıkmasına neden olmuştur. Günümüzde eğlenen insanlar azınlıkta, ‘oynayıp’ eğlenen insan ‘izleyip’ eğlenen insana dönüşmüştür. Televizyon gerçekçi yapısına karşın düşsel bir dünya sunmaktadır. Televizyon en önemli işlevi olan bilgilendirme ve eğlendirmeyi -magazin-eğlence programlarından haber programlarına kadar- bir öyküleme/ anlatın ile yapmaktadır. Bu yöntem ile birlikte her şey yeniden kurgulanmakta, haberler bile yeniden sahnelenmektedir. Haber metninin ilgi çekici olması için biatleştirme, kişileştirme, sembolleştirme, çerçeveleme, önemsizleştirme, parçalama gibi teknikler kullanılmaktadır. Genel olarak günümüz dünyasında televizyon haberlerinde de olumsuz olanın ve basit olanın yüceltilmesi, popüler olanın ön plana çıkartılması önemli olanın, haber değeri taşıyanın ise basitleştirilmesi söz konusudur. Bu çalışmada dünyada uzun yıllar önce, Türkiye’de ise son yıllarda tartışılmaya başlanan televizyon haberlerindeki magazinleşme ve eğlence unsurları ele alınmış, Türk televizyon kanallarında bu sürece nasıl ulaşıldığına ve bu süreçte nelerin etkili olduğu incelenmeyeçalışılmıştır. Concept of Entertainment, Popular Culture, Free Time, Television, The Dramatic Langue of News, İnfotainment, and Magazinality.

THE TRANSFORMATION OF ENTERTAINMENT TO NEWS AND NEWS TO ENTERTAINMENT A short while after the start of broadcasting of TV some discussions started to occur. It's understood that this magic box is not only a technologic tool which shows far distance but also has some force on population, and a mass media tool which has socioeconomic- politic and cultural enforcement on social groups with it's products and consumer industry. Especially by starting commercial broadcasting, inauguration of nonpublic TV Channels, TV has become the most poverful divertissement thing. The difference between formats of programms, the competition of reaching more viewers caused increasing of magazinel and entertainmental elements of programm contnents. Nowadays entertaining people has a small population. The 'playing' people has become 'watching' people. Television gives us a fantastic world in contrast with it's realistic presentation. Television is using narration method -from magazine and entertainment programs to news- for it's the most important functions; informing and entertainment. By this method, everything is edited and fictionalized again from the beginning to end, and news also restaged. To make the text of news more interesting, simplification, personification, symbolisation, framing, trivialization, splitting and other techniques like these are used. Today, elevation of negative and basic items, looming larger of popular components, and simplification of newsworthy elements are common at television news. This work is about the discussions which are started many years ago at the worldwide, and reached to Turkey at last years, focused on the magazinality and entertainment units at television news and also tried to obtain the elements of this progress and how Turk television reached this point of progress.
Keywords: Eğlence ve Dinlence; Haber; Magazin; Popüler Kültür; Televizyon