Faktoring işletmeciliği ve yönetimi - Aydanıç, Saide Ebru (My University, 2003)
Factoring İşletmeciliği ve Yönetimi Factoring, alacak hakkının satışıyla firmalara fon sağlayan bir finansman yöntemidir. Latince başkası adına bir şey yapmak anlamına gelen facere kelimesinden türemiştir. Gerçek factoring, kredi riskinin üstlenildiği yani teminat fonksiyonunun dahil edildiği hallerde geçerlidir. Burada risk factore aittir. Gerçek olmayan factoringde ise factorün kredi riskini üstlenmediği, müşterisine ön ödeme ve/ veya işgörme borçlarıyla sorumlu olduğu factoring türüdür. Açık factoringde satıcının alacaklarını factor kuruluşuna devrettiği borçluya bildirilir. Factor borçluya kendi adına ihtarda bulunur. Örtülü factoringde ise alacağın temlik edildiğinden borçlu haberdar edilmez. Bu durumda müşteri kendisine yapılan tüm ödemeleri factore havale etmekle yükümlüdür. İşletme açısından da pek çok avantajı vardır. Örneğin akreditif açma, defter tutma ve senetlerin tahsili gibi zorunluluklardan kurtarır. Büyüme dış kaynaklar yerine iç kaynaklarla finanse edilir ve rekabet gücü artar. Factoring sözleşmesi ya kendiliğinden ya da hukuki işlemle sona erer. Kendiliğinden sona erme durumları; ifa süresinin bitmesi, tüzel kişiliğin sona ermesi, müşteri veya factorün iflası durumlarında gerçekleşir. Hukuki işlemle sona ermesi ise ya tarafların anlaşması ile ya da tek taraflı hukuki işlem yapılarak fesih yoluna gidilmesi halidir. Ortaya çıkacak sorunlarda karz, kredi, vekalet ve alacağın temliki hükümlerinden hangisinin uygulanacağı sorunun niteliğine bağlı olacaktır. Katlamalı vergi alınması ayrıca bir sorun teşkil etmektedir. Factoring Business and Management Factoring is defined as the selling of a company`s accounts receivable, at a discount, to a factor, who then assumes the credit risk of the account debtors and receives cash as the debtors settle their accounts. The word is derived from the Latin word facere and means doing something in the name of someone. On the one hand, Real factoring is valid in situations where the guarantee function is included or the credit risk is overtaken. Here, the risk belongs to the factor. On the other hand, Unreal factoring is one type of factoring where the customer is responsible for the advanced payment or the earned debts in which te credit risk is not being overtaken by itself. In Open factoring the debtor is informed by the transfer of the suppliers receivables to the factor corporations. The debtor is warned by the factor. In Covered factoring the debtor is not being informed about the payment of the receivable. At this point the customer is responsible for the remitment of all accepted payments to the factor. This situation provides many advantages in terms of business. It helps us to overcome difficulties such as import credit, bookkeeping and payment of bills. Growth is financed by internal sources instead of external sources and competition is enhanced. The factoring contract is terminated either automatically or by a legal transaction. a)The consequences of an automatic termination: -end of execution time, -end of legal entity or -bankrupcy of the customer or the factor. b) The consequences of the termination through a legal transaction: -parties involved agree or -one way legal transaction. The application of the assumptions such as debt, credit, mandate and transfer of rights is dependent on the quality of the problem. Additionally, the progressive tax creates one further problem.
Keywords: Ekonomi; Faktoring; Finansman ekonomisi; Kredi ve borç verme kuruluşları