Sosyal bilgiler dersinde adil olma değerinin yaratıcı drama yöntemiyle kazandırılmasına yönelik bir eylem araştırması - Çiğdem, Göksel (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin Adil olma değerini yaratıcı drama yöntemi ile kazanmalarını sağlamaktır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması deseni kullanılmıştır. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılı bahar döneminde İstanbul Sancaktepe’ de bulunan bir devlet okulundaki 7. sınıfa yer alan 31 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcıları amaçlı örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Bu çerçevede, İstanbul Sancaktepe’ de bulunan bir devlet okuluna devam eden bir tane 7. sınıfta bulunan öğrenciler katılımcı olarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri; ön ve son algı anketi, öğrenci günlükleri, etkinlik çalışma yaprakları, sınıf içi ses kayıtları, öğrenci ödev ve çalışmaları, araştırmacı notları ve görüşme araçları kullanılarak toplanmıştır. Veriler içerik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda yaratıcı drama temelli uygulanan etkinliklerin, öğrencilerin derse karşı motivasyonlarını, ilgilerini, katılımlarını ve adil olma değer düzeylerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır.

The aim of this research is to enable 7th grade primary school students to gain the value of being fair with the creative drama method. In this study, action research design, one of the qualitative research methods, was used. The research was carried out with 31 7th grade students in a public school in Sancaktepe, Istanbul, in the spring term of the 2021-2022 academic year. The participants of the study were determined according to the purposive sampling method. In this framework, one 7th grade student attending a public school in Sancaktepe, Istanbul, was determined as participants. The data of the research; pre- and post-perception questionnaire, student diaries, activity worksheets, in-class audio recordings, student homework and studies, researcher notes and interview tools. The data were analyzed by content analysis method. As a result of the research, it has been determined that the value of being fair can be gained at the 7th grade level through the activities prepared and applied using the creative drama method.
An action research on attractıng the value of fairness in socıal studies by creative drama method
Keywords: Creative Drama; Değerler; Değerler eğitimi; Drama; Drama in education; Drama, Eğitimde; Öğrenim ve öğretim; Social Studies; Sosyal Bilgiler; Study and teaching; Values; Values education; Yaratıcı Drama Values Education