Devlet ve vakıf üniversitelerinde İngilizce hazırlık eğitimi veren öğretim görevlilerinin öğretme sürecini etkileyen faktörlerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Demirci, Meryem (My University, 2025)
Bu araştırma ile Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerinde İngilizce hazırlık eğitimi veren öğretim görevlilerinin öğretme sürecini etkileyen faktörlerin karşılaştırılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel bir çalışma olan bu araştırmada çoklu durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2023- 2024 eğitim öğretim yılında Türkiye’de yer alan devlet ve vakıf üniversitelerinde İngilizce hazırlık eğitimi veren hazırlık okullarında görev yapan 42 öğretim görevlisinden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak farklı üniversitelerde İngilizce eğitimi veren öğretim görevlilerinin öğretme sürecini etkileyen faktörlerle ilgili bilgiler betimsel içerik analizi ile çözümlenmiştir. Yapılan araştırmada elde edilen sonuçlara göre; Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerinde eğitim veren öğretim görevlilerinin öğretim süreçlerini etkileyen fiziksel etmenler bağlamında sınıfın çok büyük ya da çok küçük olmasından kaynaklı sınavların, sınıf yönetiminin, sınıf içi ses iletiminin ve yapılan dil öğrenme aktivitelerinin olumsuz olarak etkilendiği görülmektedir. Yine fiziksel etmenlerle ilgili olarak devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim görevlilerinin oturma düzeninin sınıfta yapılan aktiviteler için uygun olmaması ve sıraların sabit olması ve hareket ettirilememesinin dil öğretimini zorlaştırdığı saptanmıştır. Diğer taraftan vakıf üniversitelerinde görev yapan öğretim görevlilerinin öğretim sürecini etkileyen fiziksel koşullar bağlamında öğrencilerin oturduğu sandalyelerin rahatsız olduğu ve masa ve sandalyelerin dil sınıfı için uygun olmadığı görülmektedir. Ayrıca vakıf üniversitelerinde öğrencilerin İngilizce öğrenmek için istekli ve ilgili olmadıkları ders dışında başka şeylere ilgili ve istekli oldukları, bu durumun öğretim görevlilerinin motivasyonunu düşürdüğü görülmüştür. Benzer şekilde devlet üniversitelerinde öğrencilerin İngilizceye karşı ön yargılı olmalarının öğretim görevlilerinin öğretim sürecini olumsuz etkilediği de ulaşılan sonuçlar arasında yer almaktadır. Ayrıca yönetimin ders saatlerinde esneklik sağlamadığı ve öğretim görevlisinin akademik çalışmalarının yönetim tarafından takdir edilmediği görülmektedir. Öğretim görevlisinin kazancının yeterli olmamasının ve bundan kaynaklı temel ihtiyaçları konusunda kaygılanmasının gerek devlet gerekse vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim görevlilerinin öğretim sürecini olumsuz olarak etkilediği saptanmıştır. Diğer taraftan hem devlet hem de vakıf üniversitelerindeki öğretim görevlileri için sınıf içi alanın hareket için yeterli esnekliği sağlaması, sıraların tekli olmasının farklı aktiviteler yapılmasını kolaylaştırması ve teknolojik aletlerin kullanılmasının öğretim görevlisinin dersini kolaylaştırması ve dersin işleyişini pratik hale getirmesi çalışmadan elde edilen olumlu sonuçlar arasında yer almaktadır. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda yine öğrencinin derse olan motivasyonunun, kurumlarda yapılan workshop ve eğitimlerin, öğretim görevlisinin mesleğe profesyonel yaklaşıp özel hayatını sınıfa taşımamasının ve öğrencilere karşı empatik ve sabırlı olmalarının öğretim sürecini olumlu etkilediği görülmektedir. Araştırmanın bulgularına dayanarak; sınıf büyüklüğünün öğrenci sayısı ile doğru orantıda olması, sınıf tasarımı ile ilgili özellikle oturma düzeninin u şeklinde düzenlenebilecek büyüklükte ve yapıda olması, sınıf içi teknolojik aletlerin doğru yere konumlandırılması ve kullanışlılığının artırılması, kampüsün uzak olması durumunda yeterli ulaşım araçlarının sağlanması önerilmektedir.

The aim of this study is to examine and compare the factors affecting the teaching process of lecturers teaching English preparatory education at state and foundation universities in Turkey. In this qualitative study, a multiple case study design was used. The study group of the research consists of 42 lecturers working in English preparatory schools of public and foundation universities in Turkey in the academic year 2023-2024. A semi-structured interview form was used to collect the data and the information about the factors affecting the teaching process of lecturers teaching English at different universities was analyzed by descriptive content analysis. According to the results of the study, it is seen that exams, classroom management, classroom sound transmission and language learning activities are negatively affected by the fact that the classroom is too big or too small in terms of physical factors affecting the teaching process of lecturers teaching at state and foundation universities in Turkey. Again, with regard to physical factors, it was found that the seating arrangement of the lecturers working in state universities was not suitable for the activities in the classroom and that the desks were fixed and could not be moved, which made language teaching difficult. On the other hand, in terms of the physical conditions affecting the teaching process of the lecturers working in foundation universities, it is seen that the chairs where the students sit are uncomfortable and the tables and chairs are not suitable for the language class. In addition, it has been observed that students in foundation universities are not willing and interested in learning English, they are interested and willing to do other things outside the classroom, and this situation decreases the motivation of lecturers. Similarly, in state universities, students' prejudice against English has a negative impact on the teaching process of lecturers. In addition, it is seen that the administration does not provide flexibility in class hours and the academic work of the lecturer is not appreciated by the administration. It was found that the lecturer's insufficient earnings and his/ her concerns about basic needs negatively affected the teaching process of lecturers working at both state and foundation universities. On the other hand, for lecturers in both state and foundation universities, the fact that the classroom space provides sufficient flexibility for movement, the single desks facilitate different activities, and the use of technological devices facilitates the lecturer's lesson and makes the course practical are among the positive results obtained from the study. In line with the results of the study, it is seen that the student's motivation for the course, the workshops and trainings held in the institutions, the lecturer's professional approach to the profession and not carrying his/ her private life to the classroom, and being empathetic and patient towards the students have a positive effect on the teaching process. Based on the findings of the study, it is recommended that the class size should be in direct proportion to the number of students, the seating arrangement should be in a size and structure that can be arranged in a u-shape, the technological devices in the classroom should be positioned in the right place and their usefulness should be increased, and adequate transportation means should be provided if the campus is far away.
A comparative investigation of the factors affecting English language teaching in preparatory programs : a comparative study of state and foundation universities
Keywords: Administrative Factors; Comparative education; Dil Eğitiminde Fiziksel Koşulların Etkisi; Effect of Physical Conditions on Language Teaching; English language; English Language Teaching; English Preparatory School; English teachers; İngiliz dili; İngilizce Eğitimi; İngilizce Hazırlık Okulu; İngilizce öğretmenleri; Karşılaştırmalı eğitim; Öğrenim ve öğretim; Öğretme Süreci; Study and teaching; Teaching Process; Turkey; Türkiye; Yönetimsel Etmenler