Avrupa Birliğinde muhasebe uygulamalarının dördüncü, yedinci ve sekizinci yönergeler açısından incelenmesi - Şeyhler, Elif (My University, 2008)
AVRUPA BİRLİĞİNDE MUHASEBE UYGULAMALARININ DÖRDÜNCÜ, YEDİNCİ VE SEKİZİNCİ YÖNERGELER AÇISINDAN İNCELENMESİ Avrupa Birliği, muhasebe uygulamalarının uyumlaştırılması amacıyla sırasıyla; Dördüncü, Yedinci ve Sekizinci Yönergeleri yayınlamıştır. Dördüncü Yönerge; belli türdeki şirketlerin yıllık finansal tablo ve raporlarının düzenlenmesi, değerlemesi, yayınlanması ve denetimine ilişkin ilke ve esasların uyumlaştırılmasına yöneliktir. Yedinci Yönerge; grup şirketlerin düzenleyecekleri konsolide finansal tablo ve raporlara ilişkin ilke ve esasları ile bunların kamuya açıklanması ve denetlenmesine ilişkin hükümleri içermektedir. Sekizinci Yönerge ise; gerek belli türdeki şirketlerin yıllık hesapları, gerekse grup şirketlerin düzenledikleri konsolide hesapların yasal denetimini üstlenen kişilerin sahip olması gereken özelliklere ilişkin ilke ve kurallara ait asgari düzenlemeleri kapsamaktadır. AB 2000 yılında alınan kararla, muhasebe uygulamalarında yeni düzenlemelere gitmiş, 2005 yılından itibaren banka ve sigorta şirketleri de dahil hisse senedi borsalar ve teşkilatlı piyasalarda işlem gören halka açık şirketlerin konsolide mali tablolarının Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları (UMS/ UFRS) ile uyumlu hazırlanması ve muhasebe standartlarının bütün üye ülkelerde aynı biçimde uygulanması yönünde karar almıştır. Yeni düzenleme kapsamında, mevcut yönergelerin güncelleştirilmesi de kararlaştırılmış, bu çerçevede Dördüncü ve Yedinci Yönergeler 2003 yılında güncelleştirilmiş, Sekizinci Yönerge ise 2006 yılında gözden geçirilerek, uygulama alanı genişletilmiş ve yeni bir Konsey kararı ile yeniden yayınlanmıştır. Bu çalışmada, Avrupa Birliği’nde muhasebe uygulamalarının uyumlaştırılması kapsamında öncelikle Dördüncü, Yedinci ve Sekizinci Yönergeler incelenmiş, ardından muhasebe uygulamalarının gerek birlik sınırları içerisinde gerekse uluslararası piyasalarda doğru ve güvenilir bilginin ve karşılaştırılabilirliğin sağlanabilmesi açısından Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarına entegrasyonu süreci incelenmiştir.

THE STUDY OF ACCOUNTING PRACTICES FOR THE PURPOSE OF FOURTH, SEVENTH AND EIGHTH DIRECTIVES IN THE EUROPEAN UNION European Union published in turn Fourth, Seventh and Eighth Directives for the purpose of harmonization of accounting practices. Fourth Directive aimed at harmonization of principles and procedures in respect of arrangement, valuation, publishing and audit of annual financial statements and reports of certain types of corporations. Seventh Directive includes principles and procedures regarding consolidated financial statements and reports to be prepared by group companies as well as provisions for public explanation and audit thereof. Eighth Directive, however, covers minimum regulations for principles and rules regarding characteristics to be possessed by persons who undertaken legal audit of both annual accounts of certain type of companies and consolidated accounts drawn up by group companies. EU has made new regulations in accounting practices by the decision taken in 2000, has taken a decision as to preparation of consolidated financial statements of publicly-held companies which effect transactions on share, stock exchanges and organized markets including bank and insurance companies as from 2005 in accordance with International Accounting and Financial Reporting Standards (IAS/ IFRS) and as to application of accounting standards at the same way in all member countries. Under new regulation, it was also decided to update current directives, Fourth and Seventh Directives were updated in 2003 for this purpose, Eighth Directive was revised in 2006 and its field of application was extended and republished by a new Council decision. In this study, firstly Fourth, Seventh and Eighth Directives were analyzed for the purpose of harmonization of accounting practices in European Union, then integration process of accounting practices into International Accounting and Financial Reporting Standards was evaluated for provision of accurate and reliable information and comparability in both limits of the union and international markets.
Keywords: Avrupa Birliği_Muhasebe Sistemleri; Muhasebe