Türk popülasyonunda BRCA1/ BRCA2 negatif ailesel meme kanseri hastalarında kansere yatkınlık genlerinde germline varyantların değerlendirilmesi - Beydilli, Ayşenur (My University, 2023)
Tezin başlığı: Türk Popülasyonunda BRCA1/ BRCA2 Negatif Ailesel Meme Kanseri Hastalarında Kansere Yatkınlık Genlerinde Germline Varyantların Değerlendirilmesi Öğrencinin Adı Soyadı: Ayşenur BEYDİLLİ Danışmanın Adı Soyadı: Doç. Dr. Bilgen Bilge GEÇKİNLİ Programın Adı: Tıbbi Genetik Yüksek Lisans Amaç: Araştırmamızda; BRCA1/ BRCA2 varyantı saptanmamış meme kanseri hastaları değerlendirilecektir. Bu hastaların germ hattı varyantları sınıflandırması yapılarak klinik öneme sahip genlerdeki klinik önemi bilinmeyen (VUS) varyant frekansının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Marmara Üniversitesi, Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılacak olan bu çalışma ile BRCA dışı diğer kansere yatkınlık genlerindeki germline varyantların patojeniteye olan etkisi incelenecektir. Gereç ve yöntem: Marmara Üniversitesi, Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 2017-2022 tarihleri arasında meme kanseri nedeniyle başvuran hastalardan BRCA1 ve BRCA2 negatif olan hastalar çalışmaya dahil edilmiş olup bu hastalara çoklu panel taraması yapılmıştır. NGS verileri retrospektif olarak değerlendirilmiş, gen panel taraması yapılmış hastaların verileri istatistiksel açıdan incelenmiştir. Bulgular: Bu çalışmada 1120 hasta raporları değerlendirildi. BRCA1 ve BRCA2 negatif olan 54 meme kanseri olgusuna ait veriler çalışmaya dahil edildi. Çalışmada incelenen 54 olguda 63 varyasyon saptanmıştır. Sonuç: Türk toplumunda meme kanserinin genetik altyapısının anlaşılmasında özellikle ailesel kanserlerde genetik yatkınlık oluşturan genler üzerinde daha geniş çalışmalar yapılarak genetik danışmada ve klinikte etkili olacaktır. Hastalığın ve seyrinin daha iyi anlaşılması için geniş ölçekli popülasyon çalışmaları ve ileri fonksiyonel çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde daha fazla çalışma grubunda daha fazla varyantın analizleri ile sonuçlar daha kapsayıcı olacaktır.

Title of Thesis: Evaluation of Germline Variants in Cancer Susceptibility Genes in BRCA1/ BRCA2 Negative Familial Breast Cancer Patients in Turkish Population Student Name, Surname: Ayşenur BEYDİLLİ Name of Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bilgen Bilge GEÇKİNLİ Program Name: Medical Genetics Master's Program Objective: In our research; Breast cancer patients without a BRCA1/ BRCA2 variant will be evaluated. By classifying the germline variants of these patients, it is aimed to determine the frequency of variants of unknown clinical significance (VUS) in genes of clinical importance. This study, which will be conducted at Marmara University, Pendik Training and Research Hospital, will examine the effect of germline variants in non-BRCA cancer susceptibility genes on pathogenicity. Material and methods: Among the patients who applied to Marmara University, Pendik Training and Research Hospital due to breast cancer between 2017-2022, BRCA1 and BRCA2 negative patients were included in the study, and these patients were screened with multiple panels. NGS data were evaluated retrospectively, and the data of patients who underwent gene panel screening were analyzed statistically. Results: 1120 patient reports were evaluated in this study. Data of 54 breast cancer cases that were BRCA1 and BRCA2 negative were included in the study. 63 variations were detected in 54 cases examined in the study. Conclusion: In order to understand the genetic background of breast cancer in Turkish society, it will be effective in genetic counseling and clinic by making more extensive studies on genes that cause genetic predisposition, especially in familial cancers. Large-scale population studies and further functional studies are needed to better understand the disease and its course. The results will be more inclusive with data analysis of more variants in more study groups in our country.
Evaluation of germline variants in cancer susceptibility genes in BRCA1/ BRCA2 negative familial breast cancer patients in Turkish population
Keywords: Breast diseases; Breast neoplasms; Hereditary breast cancer; Herediter meme kanseri; Klinik önemi bilinmeyen varyant (VUS); Meme hastalıkları; Meme tümörleri; Next generation sequencing; VUS (Variant of Uncertain Significance); Yeni nesil sekanslama