Güncellenen 6. sınıf matematik dersi öğretim programının öğretmen görüşleri doğrultusunda incelenmesi - Karagöz, Sedanur (My University, 2021)
Bu araştırma ile 2018 yılında güncellenen 6.sınıf matematik dersi öğretim programının kazanım, içerik, öğrenme-öğretme süreci ve ölçme-değerlendirme temel ögelerine göre öğretmen görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma durum saptamaya yönelik nitel bir çalışma olup çalışma grubunun belirlenmesinde kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 2019-2020 eğitim öğretim yılında Ağrı’nın Patnos ilçesinde yer alan ortaokullarda görev yapan yirmi matematik öğretmeni ile yürütülmüştür. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış, analizleri içerik analizi tekniği ile yapılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre; öğretim programının kazanımlarının bölgesellik, hazırbulunuşluk düzeyi yetersizliği, öğrenciye görelik ve kazanımların soyut olması gibi faktörlerden ötürü öğrenci seviyesine uygun bulunmadığı saptanmıştır. Program içeriği oluşturulurken verimlilik, kazanımı gerçekleştirme, günlük hayatla ilişkilendirerek ilgi çekici ve merak uyandırıcı olma, öğrenci seviyesine ve öğretim ilkelerine uygunluk ön planda olduğu görülmektedir. Öğretmenler tarafından öğrenme ve öğretme sürecinde yer alan değişkenler genel olarak uygun ve yeterli bulunurken bölgesellik faktörünün bu süreci olumsuz etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Benzer şekilde ölçme ve değerlendirme etkinliklerinin uygulanabilir olduğu ancak etkinlik sayı ve çeşitliliği, alternatif ölçme araçlarının kullanımı açısından yeterli görülmediği saptanmıştır. Bu durumun özellikle bölgesellik ve kalabalık sınıf ortamından kaynaklandığı da ulaşılan sonuçlar arasında yer almaktadır.Araştırma sonuçlarına bakıldığında; tüm öğretmenlere yeni eğitim yaklaşımları üzerine hizmet içi eğitim verilmesi, seçmeli olan matematik uygulamaları dersinin her sınıf için zorunlu hale getirilmesi, okullarda öğrencileri aktif kılacak interaktif sınıflar oluşturulması önerilmektedir. Ayrıca araştırmada, öğretim ncelleme çalışmalarının bölgesel faktörler dikkate alınarak yapılmasına ilişkin öneriler ile bölgesellik, kültürel ve dilsel açıdan çeşitliliğin öğrencilerin akademik başarısına etkisi, ölçme değerlendirme uygulamalarına etkisinin araştırılmasına ilişkin öneriler de sunulmuştur.

With this research, it was aimed to examine the opinions of teachers according to the,objectives content, learning-teaching process and assessment-evaluation basic elements of the 6th grade mathematics curriculum updated in 2018. The research is a qualitative case study aimed at determining the situation, and an easily accessible sampling method was used in determining the study group. The research was conducted with twenty mathematics teachers working in secondary schools in Patnos district of Ağrı in the 2019-2020 academic year. The data were collected with a semi-structured interview form developed by the researcher, and their analysis was made using the content analysis technique.According to the findings obtained in the research; It has been determined that the objectives of the curriculum are not suitable for the level of the student due to factors such as regionality, insufficient level of readiness, relevance to the student and the abstractness of the achievements. It was concluded that supporting the goals with concrete experiences and associating them with daily life positively affects the convertibility of goals into behavior. While creating the content of the program, it is seen that efficiency, achievement of achievement, being interesting and intriguing by associating it with daily life, compliance with the student level and teaching principles are at the forefront. While the variables in the learning and teaching process were generally found appropriate and sufficient by the teachers, it was concluded that the regional factor affected this process negatively. Similarly, it was determined that measurement and evaluation activities were applicable, but not sufficient in terms of the number and variety of activities and the use of alternative measurement tools. It is also among the results that this situation is due to regionalism and crowded classroom environment.Looking at the research results; it is recommended to provide in-service training on new educational approaches to all teachers, to make the elective mathematics applications course compulsory for each class, and to create interactive classes in schools that will make students active. In the research, suggestions for updating the curriculum by taking regional factors into consideration, and suggestions for researching the effect of regionalism and language differences on academic achievement and assessment and evaluation practices were also presented.
Investigation of the updated 6th grade mathematics curriculum based on teachers' views
Keywords: 6. Sınıf Matematik Öğretim Programı; 6th Grade Mathematics Curriculum; Eğitim Programının Ögeleri; Elements of the Education Program; Matematik; Mathematics; Öğrenim ve öğretim; Öğretmen Görüşleri; Study and teaching; Teacher Opinions