Katma değer vergisi mevzuatı ve muhasebe uygulamaları - Ataç, Mehmet Şevket (My University, 2002)
Bu araştırmanın konusu, Türkiye' de Katma Değer Vergisi ile ilgili yasal düzenlemelerin derlenmesini ve Tekdüzen Hesap Planına uygun muhasebe uygulamalarını kapsamaktadır. Araştırmada , vergi kanunlarının temel sistematiği göz önüne alınarak Katma Değer Vergisi' nde vergiyi doğuran olayın, matrahın, mükellefin, beyan şekillerinin, indirimlerin, istisnaların ele alınmasını takiben örnek muhasebe uygulamalarına yer verilmiştir. Araştırma, sonuç ve yararlanılan kaynaklar bölümleri de dahil olmak üzere onbir bölümden oluşmaktadır. Sırasıyla, araştırmanın konusunu oluşturan Katma Değer Vergisi ( KDV ) tanımlanmış, vergiyi doğuran olaylar, KDV' de matrah, KDV mükellefi ve vergi sorumlusu kavramları, KDV beyannameleri çeşitleri, KDV ' de indirim müessesi açıklanmıştır. İndirim mekanizmasının işleyiş şekli, indirimin şartları, indirilemeyecek KDV konusunda bilgiler verilmiştir. İstisnalar başlıklı bölüm, çalışmanın ağırlıklı konusunun ve muhasebe uygulamalarına dayanak teşkil eden Katma Değer Vergisinde istisnaların ele alındığı bölümdür. Tekdüzen Hesap Planına göre KDV hesaplarının genel esasları hakkında bilgi verildikten sonra tüm hesapların işleyişi basit uygulamalarla pekiştirilmiştir. İzleyen bölümde, Katma Değer Vergisi işlemlerinin muhasebeleştirilmesine ilişkin örnek uygulamalara yer verilmiştir. Özellik taşıyan bazı durumlara ilişkin tanımlar ve bu durumlarda KDV uygulamaları ele alınmıştır. Bağış, promosyon, numune ve zayi olan mallara ilişkin Katma Değer Vergisi ile ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde örnek muhasebe uygulamaları yapılmıştır. Sonuç bölümünde, Katma Değer Vergisi Türkiye uygulaması açısından mevcut yasal düzenlemeler doğrultusunda yaşanan sorunlar dile getirilmiş, çözüm konusundaki görüşlere yer verilmiştir

This paper encompasses the compilation of legal regulations concerning Value Added Tax in Turkey and accounting practices conforming to Tekdüzen Accounting Plan. This study discusses the origin of the Value Added Tax, the amount, the tax payer, modes of declaration, discounts, exceptions followed by examples of accounting practices considering the basic systematics of taxation laws. This study consists of eleven parts including the conclusion and bibliography. The Value Added Tax -the subject point hereof- has been defined and the amount subject to taxation, VAT payer and tax payer terms, types of VAT declarations and VAT discounts have been studied. The operation of the discounting mechanism, discount conditions, undiscountable VAT has been explained. The section titled Exceptional Cases discusses the exceptions in VAT which form the basis of this paper and accounting practices. After brief information is provided as to the general principles of VAT accounts in view of the Tekdüzen Accounting Plan, the operation of all accounts has been handled with simple examples. The following section studies cases on the accounting principles of Value Added Tax operations. Definitions concerning some specific cases and Vat practices of the same have been discussed as well. Exemplary accounting practices have been studied within the framework of legal regulations as to the VAT of donations, promotional, sample and damaged goods. The conclusion part explains the problems related with application of VAT in Turkey in accordance with the current legislation and suggestions have been made for possible solutions.
Keywords: Katma Değer Vergisi; Muhasebe