Elektronik belge tanımlaması ve uluslararası elektronik belge tanımlama standartları - Dağdaş, Yasemin (My University, 2005)
Notu: Bu tez arşivsel malzemenin tanımlanabilmesinde gerekli olan standartların uluslararası nitelikte üretilmesi için mevcut olan gerekliliği ve üretilen uluslararası arşivsel tanımlama standartlarının analiz edilmesini içerir. Ayrıca Türkiye’de bu standartlaşma çalışmalarının başlatılabilmesindeki gereklilik vurgulanır. Bununla birlikte elektronik malzemenin üretilmesinden önce oluşturulmuş olan standartlar da incelenmektedir. Bilgi-belge hakkındaki veri anlamına gelen “Metadata” çeşitlerinden bahsedilmektedir.

olarak da olsa elektronik belgeler ile ilgili bazı kavramsal bilgiler de verilmektedir. Ancak tezin çekirdeğini elektronik malzeme tanımlama standartları oluşturmaktadır. Bununla birlikte standartların birbirleri ile birlikte işlevsel olarak çalışabilirliği ve bunun ile ilgili oluşturulması gereken alt yapı da ele alınır. Nihayetinde standart çalışmalarının yürütülebilmesi için Türkiye’de ne tür çalışmaların olması gerektiği ile ilgili ulaşılan sonuç ile tez bitirilir. Abstract Note: This thesis contains reqirements of production of necessary archival description as international standards for description of archival material and analysis of international archival standards produced. So in Turkey requirement of initiating of those standards activities is emphasized. In addition standards which before electronic material produced were formed are analyzed. The kinds of metadata as a data about information-records is mentioned. Some concepts which are about electronic record are mentioned. However thesis content focuses on description standards for archival material means core of thesis is description standards for electronic records and information on electronical environment. In addition concepts of crosswalk and interoperabilty as infrastructure works about using of description standards in international area are mentioned. In conclusion of thesis, which kinds of activities will be required for applying of standard activities can be made enable in Turkey.
Keywords: Bilgi - Belge Yönetimi; Elektronik Belge_ Standartlar; Enformasyon Yönetimi