İlerleyici keratokonusu olan hastalarda Riboflavin/ Uva kornea kollajen çapraz bağlama tedavisinin etkinliği ve görme ile ilgili yaşam kalitesi üzerine olan etkisi - Asfuroğlu, Esra (My University, 2011)
Amaç: İlerleyici keratokonus tanısı ile tek gözlerine Ribofalvin/ UVA kornea kollajen çapraz bağlama tedavisi (CXL) uygulanan hastalarda, bu tedavinin etkinliğini ve hastaların görme ile ilgili yaşam kalitesi üzerine olan etkisini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya, dokuzuncu ay takipleri tamamlanmış olan 26 hastanın CXL tedavisi uygulanan 26 gözü dahil edildi. Tüm hastalara pre-operatif ve post-operatif dönemde NEI-RQL 42 anketi uygulandı. Anket sonuçları ile birlikte hastaların, pre-operatif ve post-operatif 1., 3., 6. ve 9. aylarda tashihsiz ve gözlükle düzeltilmiş en iyi görme keskinlikleri, keratometri değerleri, keratokonus indeksleri, kornea kalınlıkları analiz edildi. Bulgular: NEI-RQL 42 genel skalasında ve 10 alt skalada, post-operatif 9. ay skorlarında, pre-operatif değerlere göre istatistik açıdan anlamlı iyileşme saptandı (p<0.01). Görmede bulanıklık, parlama, oküler belirtiler, dış görünüm en dikkat çekici şekilde iyileşme gösteren alt parametrelerdi. Buna ek olarak hastaların post-operatif dönemde 9. ayda tashihsiz ( logMar 0,110,3 farklılık; p<0.01) ve gözlükle düzeltilmiş en iyi görme keskinliklerinde ( logMar farklılık 0,060,1; p=0.05) pre-operatif döneme göre anlamlı artış, keratometri değerlerinde (ort K1 1,500,05D; p<0.001, ort K2 1,10±0,47D, p< 0.05, ort. Kmax değerinde ise 1,63±0,63D, p<0.001) ve keratokonus indeksinde (0.060.02, p<0.05) anlamlı olarak azalma izlendi. Kornea kalınlıklarında ise pre-operatif değerlere göre 1. ayda istatistik olarak anlamlı azalma saptanırken (-24.30.28; p<0.001), 3. ay ile 9. ay arasında kornea kalınlığında artışın meydana geldiği (+14.73.4; p<0.05) ve 9. ayda pre-operatif değerlere (-9.61.1; p>0.05) yaklaştığı izlendi. Sonuç: İlerleyici keratokonusu olan hastalara uygulanan Riboflavin/ UVA kornea kollajen çapraz bağlama tedavisi, hastalarda keratometri değerlerinde azalma, görme keskinliklerinde artış sağlayarak, hastalığı durdurucu etkisinin yanında görme keskinliğine bağlı görme ile ilgili yaşam kalitesinde artış sağlamaktadır.

Purpose: To assess the efficacy of corneal collagen cross-linking treatment in patients with progressive keratoconus and to evaluate its impact on the vision-related quality of life. Materials and Methods: Twenty-six eyes of 26 patients with keratoconus with a follow-up of at least 9 months were included in this prospective study. The worse eye was treated. All patients self administered the NEI-RQL before and after surgery. The results were evaluated and analysed along with uncorrected (UCVA) and best spectacle corrected visual acuity (BSCVA), keratometric values, keratoconus indices and corneal thicknesses preoperatively and postoperatively at 1, 3, 6, 9th months. Results: There was a significant improvement in 10 subscales and the overall scale of NEI-QRL at 9 month after surgery. Clarity of vision, glare, ocular symptoms, worry, improved most significantly. UCVA decreased by logMAR 0.110.3 (p<0.01), BCVA decreased by logMAR 0.060.1 (p=0.05) over 9 months. The maximum K value and the keratoconus index decreased by a mean of 1.63±0.63D (p<0.001) and by a mean of 0.060.02 (p<0.05) respectively. K1 and K2 values decreased by a mean of 1.50±0.05D (p<0.001), 1.1±0.47D (p<0.05) respectively. After CXL treatment cornea thinned at 1 month (-24.30.28; p<0.001), followed by a recovery of the corneal thickness between the 3th andt the 9th month (+14.7±3.4μm; p<0.05). At the 9th month the corneal thickness reached its pre-operative value (-9.61.1; p>0.05). Conclusions: Corneal collagen crosslinking treatment not only appears to be efficicous in inhibiting the progression of keratoconus by decreasing the keratometric values and improving the visual acuity but also has a positive impact on patient‟s vision-related quality of life.
Keywords: Göz Hastalıkları; Tıp