1000/ 1592-93 ve 1001/ 1593-94 tarihli ruznamçe gelir defterine göre Osmanlı Devleti’nin merkezi hazine gelirleri - Yıldırım, Sadullah (My University, 2008)
Bu çalışmada Hazine-i Amire’nin gelirlerini gösteren 1000/ 1592-93 ve 1001/ 1593-94 tarihli irad ve irad-masraf ruznamçe defterleri tek tek kayıtlar temelinde incelenerek Osmanlı merkezi hükümetinin gelirleri ve bunun yanı sıra söz konusu defterlerden ne tür bilgiler elde edilebileceği ile bunların nasıl kullanılabileceği tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu defterlerden bir gelir için doğrudan o gelirin türü ve miktarı, kimin sorumluluğunda olduğu, coğrafi olarak nereden geldiği, hazineye giriş ve tahakkuk tarihi, eğer mahsup işlemi yapılmışsa hangi harcama için mahsup edildiği ve bunun miktarı ile hangi para cinsiyle hazineye girdiği bilgilerine ulaşılmıştır. Bu verilerden hareketle gelirlerin coğrafi dağılımı, gelirlerdeki gecikmeler, gelirlerin oluşmasında mevsimlerin etkisi, gelir toplama organizasyonunda kimlik dağılımı, mahsupların niteliği ve para kurları ile piyasa tedavül yapısı hakkında çıkarımlar yapılmıştır.

ABSRACT In this study, by the eximining of official transaction of income and income-expend which shows central treasury revenue is de in detail in years 1000/ 1592-93 and 1593-94 have been tried to determine of the Ottoman state revenue, moreover which information contains in this official transaction is exposed and by the way how to use them.
Keywords: Hazine Gelirleri_Osmanlı İmparatorluğu; Kamu Maliyesi; Maliye_Türkiye_Osmanlı İmparatorluğu