Foreign currency translations; differences between practices in us gaap and ias, and a proposal for a Turkish accounting standard - Cömert, Fikret (My University, 1999)
Bu çalışma mali tabloların yabancı para birimine çevrilmesi, Amerikan Muhasebe Standartları ve Uluslararası Muhasebe Standartları uygulamaları arasındaki farkları incelemektedir. Daha sonra bir Türk Muhasebe Standardı önerisi yapılmaktadır. Öncelikle pratikte kullanılan dönen ve duran, parasal olan ve parasal olmayan, kapanış kuru ve temporal yöntemler tartışılmaktadır. Bu yöntemler arasındaki farklılıklar ortaya konulmaktadır. Amerikan Muhasebe Standartları incelendikten sonra yabancı para birimi çevrimleri üzerine yazılan kısımlarının analizi yapılmaktadır. Bu uygulamanın geçmişi ve Amerikan Muhasebe Standartlarının ilgili maddesi olan 52 Nolu standart hakkında bilgi verilmektedir. Daha sonra Uluslararası Muhasebe Standartları ve ilgili konuları incelenmiştir. 21 Nolu standart ve bir dereceye kadar, enflasyon raporlaması ile ilgili olan 29 Nolu standart için analizler yapılmıştır. İki değişik muhasebe standardı arasındaki uyum konuları ve farklar tartışılmıştır. Daha sonra bir vaka üzerinde iki değişik standarda göre yabancı para birimi çevrimi incelenmiş, farklılıklar ve sonuçlar tartışılmıştır. Sonuç olarak Türkiye'de de bu konuda bir standart olması gerektiği ortaya konulmuş ve yabancı para birimi çevrimleri konusunda bir Türk Muhasebe Standardı önerisi ortaya konulmuştur. This study covers the foreign currency translations, the practices in FASB statements and IAS and their differences. After that a proposal for Turkish Accounting Standard is made. First, the usual tecniques of foreign currency translations as current - non current, monetary - nonmonetary, closing rate method and temporal method are discussed. The differences between the methods are clarified. The US GAAP and related topics about the foreign currency translations are discussed. History and details of FASB 52 is analysed. After that, IAS and related topics are analysed. IAS 21 and to some extent IAS 29 Inflationary Reporting are discussed. Harmonization of the two different sets of standards and their differences are discussed. Then on a case study two different approaches are analysed. The different outcomes are interpreted. The result of the study shows a need for a Turkish Accounting Standard about the topic. The study is concluded by making a proposal for a Turkish Accounting Standard on foreign currency translations.
Keywords: Mali raporlar; Mali Tablolar; Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler