Ellajik asidin ince tabaka kromatografisi ile saflaştırılması - İşyapan, Berna (My University, 2011)
ELLAJİK ASİDİN İNCE TABAKA KROMATOGRAFİSİ İLE SAFLAŞTIRILMASI Berna İŞYAPAN Kestane (Castanea), Fagaceae (kayıngiller) familyasındandır. Kestane ağaçları, güzellik, barınak ve yakacak için dünyada 6000 yıldan beri yetiştirilmektedir. Verimliliği, hasat kolaylığı, yeme için hazırlığının basit olması ve gelir sağlaması insanları kestane yetiştirmeye sevk etmiştir. Türkiye’de de geniş bir alanda yetiştirilmektedir. Kestanenin sinir sistemi ve kalp kaslarının çalışması üzerinde etkili olduğu, vücudu yaşlanmaya, sigara ve alkolün zararlarına karşı koruduğu belirtilmekte ve beslenme diyetlerinde dikkate alınmaktadır. Ellajik asit polifenolik bir bileşik olup sağlık üzerine olumlu etkileri vardır. Kolon, gırtlak, karaciğer, akciğer, dil ve deri kanseri oluşumlarını önemli ölçüde engellediği ortaya konulmuştur. Bu çalışmada kestane ağaç ve meyvesinden alınan dört farklı örneğin Hızlandırılmış Çözücü Ekstarksiyonu (ASE) ile ekstraksiyonu yapıldı. Bu ekstrelerde bulunan fenolik bileşiklerden ellajik asit ve gallik asidi İnce Tabaka Kromatografisi ile ayırmak için uygun çözücü sistemi geliştirildi. Ellajik asit, gallik asit, kestane, İnce Tabaka Kromatografisi (İTK), Hızlandırılmış Çözücü Ekstraksiyonu (ASE). PURIFICATION OF ELLAGIC ACID WITH THIN LAYER CHROMATOGRAPHY Berna İŞYAPAN Chestnut (Castanea) belongs to the Fagaceae family. Chestnut trees are grown for 6000 years because of their beauty and use for shelter or fuel. Efficiency, ease of harvest, simple of the preparation has led people to grow chestnuts. Chestnut is cultivated in a large area in Turkey. Chestnut has effetcs on the nervous system and heart muscle function, body aging. It protects against the damage of smoking and alcohol, so these are taken into account on nutritional diets. Ellagic acid is a polyphenolic compound which has positive effects on health. Ellagic acid inhibits the formation of skin, colon, larynx, liver, lung, tongue cancer. That have been determined. In this study, four different sample of the chestnut tree and its fruit’s extraction was performed with Accelerated Solvent Extraction (ASE). Phenolic compounds ellagic acid and gallic acid separeted from these extracts with Thin Layer Chromatography. Solvent system was developed. Key Words: Ellagic acid, gallic acid, chestnut, Thin Layer Chromatography (TLC), Accelerated Solvent Extraction (ASE).
Keywords: Analitik Kimya