Bankacılık kesiminde gerçekleşen yolsuzlukların kamu maliyesi üzerine etkileri ve Türkiye örneği - Demir, Ferdi (My University, 2014)
BANKACILIK KESİMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN YOLSUZLUKLARIN KAMU MALİYESİ ÜZERİNE ETKİLERİ : TÜRKİYE ÖRNEĞİ Kamusal fena olarak da adlandırılan yolsuzluk kavramıyla yakından ilişkili olan negatif dışsallıklar, o ekonomide yaşayan herkesin üzerine doğrudan ya da dolaylı olarak yansıyarak, bireylerin sosyal refah fonksiyonunu azaltmaktadır. Finansal piyasalara yönelik düzenleme ve denetimlerin yetersiz olduğu ülke ekonomilerinde, para ve sermaye piyasalarında çıkacak bir kriz başta reel sektör olmak üzere tüm ülke ekonomisini olumsuz olarak etkilemekte ve iktisadi birimlere doğrudan ya da dolaylı olarak negatif dışsallıklar yükleyerek toplumsal refah fonksiyonunu azaltmaktadır. Bu tez çalışmasında bir dönem ülkemizde özellikle bankacılık kesiminde görülen yolsuzlukların kamu maliyesi büyüklüklerine olan dolaylı etkisi ve iktisadi birimler üzerinde ortaya çıkan negatif dışsallık etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Yolsuzluk, Dışsallık, Regülasyon

ABSRACT CORRUPTİON IN THE BANKING SECTOR PERFORMED ON VARIABLE FISCAL IMPACT: THE CASE OF TURKEY Negative externalities, which are closely related to the corruption also known as public bad, are reflected directly or indirectly on the people living in the economic system and reduce individuals’social welfare function. In the economies, which don’t have enough regulations and controls over the financial market, a crisis in money and capital markets will affect the whole economy especially the real economy in a negative way and it causes direct and indirect negative externalities for the economic units and it reduces social welfare function. In this thesis study, the indirect effect of the corruption, which was seen especially in the banking sector, on the public finance and the effect of negative externalities on the economic units have been studied. Corruption, Externality, Regülation
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Maliye, Kamu; Türkiye; Yolsuzluk