Marka hukukunda geçici hukuki korumalar - Dinçer, Yasin (My University, 2021)
Geçici hukuki koruma, yargılama sonucunun güvence altına alınmasına hizmet eden bir medeni usul hukuku kurumudur. Geçici hukuki koruma hem zamanın doğurabileceği sakıncaları hem de geçici hukuki koruma arayışındaki tarafın hükümden beklediği faydayı boşa çıkaracak her türlü eylem ve işlemden dolayı ortaya çıkabilecek tehlike ve zararları bertaraf etmektedir. Geçici hukuki korumalar ihtiyati tedbir, delil tespiti ve diğer geçici hukuki korumalar olmak üzere Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 389 ile 406. maddeleri arasında düzenlenmiştir.Genel düzenlemelerin yanında geçici hukuki korumalara özel kanunlarda da yer verilmiştir. Bunlardan biri de Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 159. maddesidir. Çalışmamızda sınai mülkiyet haklarından biri olan marka hakkı bakımından geçici hukuki korumalar ele alınmıştır. Geçici hukuki koruma kavramı genel esaslarıyla değerlendirildikten sonra marka hukuku bakımından önemi üzerinde durulmuştur. Devamında da marka hukukunda ihtiyati tedbir ve delil tespiti incelenmiş, özellik arz eden hususlar açıklanmıştır.İÇİNDEKİLERÖZIABSTRACTIIİÇİNDEKİLERIIIKISALTMALARVIIIGİRİŞ1BİRİNCİ BÖLÜMGEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KAVRAMI VE MARKA HUKUKUNDAKİ İŞLEVİI. Geçici Hukuki Koruma Kavramı3A. Genel Olarak Geçici Hukuki Korumalar3B. Geçici Hukuki Korumaların Amacı ve Önemi8C. Geçici Hukuki Korumaların Sınıflandırılması131. Kanundaki Ayrıma Göre13a. İhtiyati Tedbir13b. Delil Tespiti14c. Diğer Geçici Hukuki Korumalar142. Geçici Hukuki Korumanın İşlevine Göre17a. Teminat Amaçlı18b. Düzenleme Amaçlı19c. Eda (İfa) Amaçlı20D. Geçici Hukuki Korumaların Temel Özellikleri231. Genel Olarak232. Hukuki Dinlenilme Hakkının Kullandırılmasının Ertelenmesi263. Yaklaşık İspatla Yetinilmesi274. Menfaat Dengesinin Gözetilmesi29E. Geçici Hukuki Koruma Yoluyla Etkin Hukuki Korumanın Sağlanması30II. Marka Hukukunda Geçici Hukuki Korumaların İşlevi34A. Korumanın Konusu: Marka Hakkı341. Marka Kavramı362. Marka Hakkının Özellikleri413. Marka Hakkının Kapsamı ve Sahibine Sağladığı Yetkiler43B. Geçici Hukuki Korumaların Marka Hakkının Korunmasındaki İşlevi47İKİNCİ BÖLÜMMARKA HUKUKUNDA İHTİYATİ TEDBİRI. İhtiyati Tedbir Kavramı ve Konusu51A. İhtiyati Tedbir Kavramı51B. İhtiyati Tedbirin Konusu53C. İhtiyati Tedbirin SMK Açısından İncelenmesi54II. İhtiyati Tedbir Şartları57A. İhtiyati Tedbire Temel Teşkil Eden Bir Hakkın Varlığı571. Tescilin Sağladığı Hak592. Başvurunun Sağladığı Hak603. Tescil İlkesinin İstisnası: Gerçek Hak Sahipliği624. Tescilin Geçerliliğinin Sorgulanması: Hükümsüzlük İddiası ve İhtiyati Tedbir Talebine Etkisi63B. İhtiyati Tedbir Sebebi661. Genel Olarak662. Marka Hakkına Tecavüz68a. Markanın Kanun’un 7. Maddesinde Belirtilen Biçimlerde Kullanılması74b) Markanın Taklit Edilmesi82c) Taklit Edilen İşaretin Ticaretini Yapmak84d) Lisans Yoluyla Verilmiş Hakları İzinsiz Genişletmek veya Devretmek853. Ciddi ve Yakın Tecavüz Tehdidinin Somutlaştırılması874. Marka Hakkına Tecavüz Sayılmayan Fiiller89C. Hükmün Etkinliğinin Sağlanması91D. Menfaatlerin Dengelenmesi93III. İhtiyati Tedbir Yargılaması97A. Taraflar971. Genel Olarak972. Marka Hakkı Sahibi İle Başvuru Sahibi993. Hukuki İşlemle Hak Elde Edenler994. Hak Sahipliği Elde Edilen Diğer Haller1035. Karşı Taraf103B. Talebin Yapılacağı Mahkeme1041. Görevli ve Yetkili Mahkeme1042. Tahkim Yargılamasında İhtiyati Tedbir107C. Talebin İçeriği ve Özellikle Talebin Somutlaştırılması109D. Talebin İncelenmesi ve Talep Sonucuyla Bağlılık113E. Yargılama Usulü1171. Basit Yargılama Usulünün Uygulanması1172. Hukuki Dinlenilme Hakkı Bakımından Değerlendirme1193. Menfaat Dengesinin Gözetilmesi İçin Bir Öneri: Korunma Dilekçesi121F. İspat1241. Genel Olarak1242. İspat Ölçüsü126G. İhtiyati Tedbir Kararının İçeriği1291. Genel Olarak1292. Tecavüzün Önlenmesi ve Durdurulması1313. El Koyma ve Saklama132a. SMK Uyarınca El Koyma ve Saklama132b. Gümrüklerde El Koyma1344. Teminat Gösterilmesi1365. Marka Hukukunda Verilebilecek Diğer Tedbirler138H. İhtiyati Tedbir Kararının Verilmesi ve Teminat1401. İhtiyati Tedbir Kararı1402. İhtiyati Tedbir Kararının Hüküm Gücü1423. Teminat144I. İhtiyati Tedbir Kararının Uygulanması ve Tamamlayıcı Merasim1461. İhtiyati Tedbir Kararının Uygulanması1462. Tamamlayıcı Merasim149ÜÇÜNCÜ BÖLÜMMARKA HUKUKUNDA DELİL TESPİTİI. Delil Tespiti Kavramı, Konusu ve Şartları152A. Delil Tespiti Kavramı152B. Delil Tespitinin Konusu153C. Delil Tespitinin Şartları155II. Delil Tespitinin SMK Açısından İncelenmesi158A. Genel Olarak158B. Marka Hukukunda Delil Tespiti Uygulaması158C. SMK’da Düzenlenen Tespit Davalarıyla Karşılaştırılması166III. Delil Tespiti Yargılaması168A. Taraflar168B. Talebin Yapılacağı Mahkeme1691. Görevli ve Yetkili Mahkeme1692. Tahkim Yargılamasında Delil Tespiti170C. Talebin İçeriği171D. Talebin İncelenmesi172E. Yargılama Usulü1731. Basit Yargılama Usulünün Uygulanması1732. Delil Tespiti Talebinin Reddi Kararlarına Karşı Başvuru İmkanınınBulunmaması174F. İspat1751. Genel Olarak1752. İspat Ölçüsü175G. Delil Tespitinin Asıl Davaya Etkisi176H. Delil Tespiti Kararının Verilmesi1771. Delil Tespiti Kararı1772. Delil Tespiti Kararının Hüküm Gücü178I. Delil Tespitinin Kararının Uygulanması179SONUÇ181KAYNAKÇA186

TEMPORARY LEGAL PROTECTIONS IN TRADEMARK LAWTemporary legal protection is a code of civil procedure that serves to secure the outcome of the judgement. Temporary legal protection eliminates not only the inconveniences that may be caused by time, but also any danger and harm that may arise as a result of all sorts of actions and procedures that may negate the benefit that the party seeking temporary legal protection expects to gain out of the judgement. Temporary legal protections, consisting of interim injunction, determination of evidence and other temporary legal protections, are regulated between articles 389 and 406 of the Code of Legal Procedure.Beside general regulations, temporary legal protections are included in special laws as well. One of these is article 159 of the Industrial Property Law. In our study, temporary legal protections are discussed in terms of trademark law, which is one of the industrial property rights. Following the evaluation of the temporary legal protections concept based on its general principles, its significance in terms of trademark law was elaborated. Then, interim injunction and the determination of evidence in trademark law were analysed, and the characteristic matters were explained.
Keywords: Civil law; Delil Tespiti; Geçici Hukuki Koruma; Interim Injunction Determination of Evidence; İhtiyati Tedbir; Marka Hakkı; Marka Hakkına Tecavüz Temporary Legal Protection; Marka Hukuku; Medeni hukuk; Trademark Infringement; Trademark Law; Trademark Rights