Acil travma ünitelerinde ağrı geçirme yaklaşımlarının belirlenmesi - Karaçay, Pelin (My University, 2004)
Bu çalışma, acil travma ünitelerinde ağrı geçirme yaklaşımlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve karşılaştırmalı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini ; İstanbul il sınırları içerisinde yer alan kamuya ait üç farklı kuruma bağlı eğitim hastanelerinin acil travma ünitelerine başvuran hastalar oluşturdu. Örnekleme 18-65 yaş aralığında olan toplam 375 travmalı hasta alındı. Araştırmada veriler 18 sorudan oluşan veri toplama formu ile toplandı. Bulguların değerlendirilmesinde sayı, yüzdelik, ortalama, standart sapma, Kruskall Wallis, Mann-Whitney U ve Student t testi ile dört gözlü düzende ve çok gözlü düzende Ki-Kare testi ve Fisher Exact Ki-Kare testi kullanıldı. Araştırma sonucunda; hastaların %31.2'sinin 18-27 yaş aralığında, %63.5'inin erkek, %61.6'sının ilköğretim mezunu, %32.5'inin işçi olduğu belirlendi. Travmanın %46.1'inde düşme sonucu ve %66.7'sinde yolda meydana geldiği, %85.6'sında künt travma olduğu, %38.1'nin ekstremite bölgesinden yaralandığı, %31.2'sine kafa travması tanısı konduğu, %42.9'unun ilk tıbbi girişimden sonra eve gönderildiği saptandı. Araştırma kapsamına alınan acil hastaların sadece %17.1 (64 kişi)'ne analjezik verildiği, ilk analjeziğin travmadan ortalama 189,61 dakika, acil ünitesine geldikten ortalama 142,73 dakika sonra uygulandığı, en sık kullanılan analjezik türünün Nonsteroid Antiinflamatuar İlaçlar (NSAİ) olduğu, analjeziklerin %92.2'sinin intramusküler (İM) yolla verildiği ve hastaların acil travma ünitesinde ortalama kalma süresinin 238,09 dakika olduğu belirlendi. Bu sonuçlara göre travmanın doğası gereği tümümde değişik şiddette ağrı olan hastaların %82.9 (311 kişi)'una analjezik verilmediği ve travmalı hastalarda ağrı tedavisine gerekli önemin gösterilmediği söylenebilir. THE DETERMINITION OF THE PAIN RELIEF APPROACHES IN EMERGENCY TRAUMA UNITS

This definitive and comparative study has been performed to assess the approach to pain relief in emergency trauma units. The study population consisted of patients seen at the emergency trauma clinics of three different, state-owned, research hospitals in the city of Istanbul. A total of 375 patients with an age range of 18-65 were included. The data were obtained from an 18 question data sheet. The findings are evaluated by percentage, median, standard deviation, Kruskall Wallis, Mann-Whitney U, Student t test, chi-square test and Fisher Exact chi-square. Of the patients, 31.2% were in the 18-27 years age range, 63.5% male, 61.6% graduate of elementary school, 32.5% workers. Trauma was caused by a fall in 46.1% of the patients and 66.7% of the cases were out of building. Blunt trauma was the cause in 85.6%, 31.2% had head trauma, 38.1% exteremity injuries. 42.9% of the patients were discharged after the initial work-up. Of the patients enrolled in the study, only 17.1% (64 patients) had recieved analgesics and the first dose time was on the avarage 189.61 minutes after the trauma and 142.73 minutes after arriving at the emergency unit. The most common analgesic medication group used was Nonsteroid Anti İnflammatory Drugs (NSAID). 92.2% of the patients recieved analgesics via intramuscular (IM) route and the average time of stay at the emergency clinic was 238.09 minutes. According to these results, 82.9% of patients with pain due to trauma had not recieved analgesics and it can be concluded that pain in trauma patients is un
Keywords: Hemşireler