Mini Trampolin Antrenmanlarının Maksimum Oksijen Tüketim Kapasitesine Etkisinin İncelenmesi - KİRİŞCİ, İLKER (My University, 2023)
Çalışmanın amacı, mini trampolin antrenmanlarının maksimum oksijen tüketim kapasitesine etkisini araştırmaktır. İstanbul Gelişim Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndaki mini trampolin antrenmanı yapan 18-24 yaş arası 12 erkek öğrenci (22±1,27 yaş, 68,85±8,24 kg, 174±6,07 cm) çalışmaya katılmaya gönüllü olmuştur. Katılımcıların boy ve kilo ölçümleri yapılıp, maksimum oksijen tüketim kapasitesi ölçümünün (30-15IFT) ardından 6 haftalık mini trampolin antrenmanı uygulamalarına başlanmıştır. Ölçümler, test ve antrenman uygulamaları ön test ve son test şeklinde tekrarlanarak veriler kaydedilmiştir. Normalliğin belirlenmesinde çarpıklık ve basıklık katsayıları dikkate alınmış ve verilerin (±,1,5 aralığında) normal dağıldığı görülmüştür. Analizlerde p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Elde edilen veriler analiz edilip değerlendirildiğinde, trampolin antrenmanlarının maksimum oksijen tüketim kapasitesini (VO2 max) arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır (p=0,001). Sonuç olarak, mini trampolin antrenmanlarının maksimum oksijen tüketim kapasitesini, maksimum aerobik sürati ve 30-15IFT değerlerini arttırdığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Aerobik, Cimnastik, Oksijen, Spor, Trampolin.

The aim of the study is to investigate the effect of mini trampoline training on maximum oxygen consumption capacity. 12 male students (22±1.27 years, 68.85 ± 8.24 kg, 174 ± 6.07 cm) volunteered to participate. Height and weight measurements of the participants were made and the maximum oxygen consumption capacity measurement (30-15IFT) was started after 6-week mini-trampoline training applications. Measurements, test and training applications were repeated in the form of pre -test and post -test and data were recorded. The skewness and kurtosis coefficients were taken into account in determining the normality and it was seen that the data were normally distributed (in the range of ±,1.5). In the analyzes, the value p<0.05 was considered statistically significant. When the data obtained were analyzed and evaluated, it was concluded that trampoline training increased the maximum oxygen consumption capacity (VO2 max) (p=0.001). As a result, it was determined that mini trampoline training increased the maximum oxygen consumption capacity, maximum aerobic speed and 30-15IFT values. Keywords: Aerobic, Gymnastics, Oxygen, Sports, Trampoline.
Investigation of the Effect of Mini Trampoline Training on Maximum Oxygen Consumption Capacity
Keywords: Aerobic; Gymnastics; Oxygen; Sports; Trampoline; Aerobik; Cimnastik; Oksijen; Spor; Trampolin