Hazar bölgesinde Rusya ve AB ekonomi-politik çekişmesi ve “Ukrayna” faktörü - Parlar Dal, Emel; Kurşun, Ali Murat (My University, 2017)
Uluslararası çatışmaların merkezinde konumlanan Hazar bölgesi, uzun bir zamandır Rusya ve AB arasındaki jeopolitik ve enerji bağlantılı çıkarlar çerçevesinde şekillenen çekişmelere şahit olmaktadır. Rusya’nın eski Sovyet coğrafyasında yeniden etkisini oluşturma çabalarının ve AB’nin enerji güvenliğini ve çeşitliliğini Hazar bölgesi üzerinden arttırmaya yönelik uğraşlarının belirli bir şekilde bazı konularda çakıştığı görülmektedir. Özellikle son gelişmeler ışığında Ukrayna krizi de bu denkleme yeni bir boyut katmış ve bu iki taraf arasındaki çekişmelerin daha da yoğunlaşmasına neden olmuştur. Bu çalışma Ukrayna krizine odaklanarak özellikle Rusya ve AB arasındaki bu ekonomi-politik çekişmesini ele almakta ve Rusya ve AB’nin yeni siyasi ve enerji projelerini geriye dönük şekilde detaylıca analiz ederek bu krizin bölgesel ve uluslararası etkilerini incelemektedir.
Keywords: Rusya,Avrupa Birliği,Hazar bölgesi,boru hatları siyaseti,enerji güvenliği,Nabucco,TANAP,TAP,Avrasya Gümrük Birliği