Avrupa Birliği bütçesinde yapısal fonların gelişimi - Fikir, Halit (My University, 2003)
Soyadı: Halit Fikir Maliye Mali İktisat Prof. Dr. Dilek Yılmazcan Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Ağustos 2003 Avrupa Birliği, Bölgesel Politika, Yapısal Fonlar

AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÇESİ'NDE YAPISAL FONLARIN GELİŞİMİ Avrupa Birliği, üye ülkeler arasındaki bölgesel ve yapısal farklılıkları ortadan kaldırmayı amaçlamıştır. Bu hedefe ulaşabilmek için üye ülkeler fonlarla desteklen-mektedir. Bu arada, üye olmayan ülkelerle ilişkilerin getireceği ekonomik ve siyasi faydalar da göz ardı edilmemiştir. Bu ülkeler, Avrupa Birliği tarafından, gelişimlerine katkıda bulunulmak amacıyla mali yardımlarla desteklenmektedirler. Yapısal Fonlar, Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu, Avrupa Sosyal Fonu, Avrupa Tarımsal Yönverme ve Garanti Fonu Yönverme Bölümü, Balıkçılık için Mali Araçlar ve 1993'ten bu yana Uyum Fonu'ndan oluşmaktadır. Avrupa Birliği kurulduğundan bu yana, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerde önemli aşamalar kaydedilmiş ve bugünkü seviyeye ulaşılmıştır. Bu günlerde Avrupa Birliği'ne üye olmak Türkiye için daha da önemli hale gelmiştir. Çünkü, Türkiye'nin çok ihtiyacı olan yapısal fonlardan yararlanabilmesi için Avrupa Birliği'ne üye olması gerekmektedir. Name and Surname: Halit Fikir Field: Public Finance Programme: Fiscal Economics Supervisor: Professor Dilek Yılmazcan Degree Awarded and Date: Master - August 2003 European Union, Regional Policy, Structural Funds ABSTRACT THE IMPROVEMENT OF STRUCTURAL FUNDS ON EUROPEAN UNION BUDGET European Union (EU) follows the policy which aims to minimize the regional and structural differences among the member countries. Regarding this policy, the member countries are supported trough financial funds. Meanwhile, European Union considers its economical and political benefits in it relationships with nonmember countries. In order to support development of those countries European Community provides the financial support. The Structural Funds consist of the European Regional Development Fund, the European Social Fund, the European Agricultural Guidance and Guarantee Fund Guidance Section, the Financial Instrument for Fisheries Guidance and, since 1993, the Cohesion Fund. Since the establishment of European Union, the relations between Turkey and EU passed through important stages and reached its present level. The membership of European Union is extremely important for Turkey in these days because only member states can profit from the Structural Funds.
Keywords: Avrupa Birliği_Ekonomi