Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde düzenlenen hizmet içi eğitimlerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin mesleki gelişimine katkısı (İstanbul ili örneği) - Öz, Ayhan (My University, 2012)
retmen Yetiştirme, Hizmet İçi Eğitim ÖZET MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BÜNYESİNDE DÜZENLENEN HİZMET İÇİ EĞİTİMLERİN DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN MESLEKİ GELİŞİMİNE KATKISI (İSTANBUL İLİ ÖRNEĞİ) Hizmet içi eğitim, personelin kendini sürekli yenilemesi ve mesleki gelişimini sağlaması noktasında günümüz eğitim anlayışında gittikçe özem kazanan bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde formal din eğitimi alanında kilit bir görev üstlenen DKAB (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmenlerinin mesleki gelişimi ve bu süreçte hizmet içi eğitimin rolü şüphesiz ki çok önemlidir. DKAB öğretmenlerinin mesleki gelişiminden birinci derecede Bakanlık birimleri sorumludur ve bu kapsamdaki faaliyetler ağırlıklı olarak bu birimler tarafından yürütülmektedir. Ancak bu faaliyetlerin etki ve verimliliği noktasında soru işaretleri bulunmaktadır. Bu sebeple araştırmamızda konunun birinci derece muhatapları olan DKAB öğretmenlerinin Bakanlık bünyesinde düzenlene hizmet içi eğitimlerin etki ve verimliliğine dair görüşleri, bu tür faaliyetlerle ilgili gereklilik ve memnuniyet algıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamdaki faaliyetlerin ve bunlardan yararlanan DKAB öğretmenlerinin sayısında önemli bir artış sağlandığı, buna mukabil bu sayısal artışın verimlilik ve memnuniyete aynı oranda yansıtılamadığı görülmüştür. En problemli alanların güncel ve pratiğe dönük içerik, uygun metot kullanımı ve uzman personel yokluğu olduğu tespit edilmiştir. Degree Awarded and Date: Doctorate - November 2012

THE CONTRİBUTİON OF İNSERVİCE EDUCATİONS ORGANİZED WİTHİN THE MİNİSTRY OF NATİONAL EDUCATİON TO PROFESSİONAL DEVELOPMENT OF RELİGİOUS CULTURE AND ETHİC COURSE TEACHERS (THE CASE OF İSTANBUL ) Inservice education is an area getting importance in the point of staff’s self renewal and professional development at the present-day conception of education. Professional development of RCEC (Religious Culture and Ethic Course) teachers who have essential positions in the field of formal religious education in our country and the role of inservice education in this process are very important. Ministry of Education departmants are primarily responsible for the professional development of RCEC teachers. And activities in this context are mostly carried out by these departmants. However the effect and the efficiency of these educations are controversial issues. For this reason, this study is aimed to determine RCEC teachers’ views on the effect and the efficiency of inservice educations and their perceptions of requirement and satisfaction related to these educations. It is seemed that the number of these educations and RCEC teachers who benefit from them has increased but this increase can not be reflected to the efficiency and the satisfaction at the same rate. It is determined that the most problematic areas are to-day and practice-oriented content, the use of appropriate method and the lack of qualified personnel.
Keywords: Din Eğitimi; Hizmet İçi Eğitim; Öğrenim ve Öğretim