Kronik obstrüktif akciğer hastalığında tabanlık kullanımının erken dönem etkisi - YILDIZ ÖZER, AYSEL (My University, 2022)
Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), kalıcı hava akımı kısıtlanması ve so-lunumsal semptomlarla karakterize olup multisistemik etkileri mevcuttur. KOAH’lı hastalarda periferik kas gücünde meydana gelen azalma enerji tüketimini arttırmakta ve hastanın konfor dü-zeyini negatif etkilemektedir. Bu çalışmada ayak taban basınç dağılımı bozulmuş KOAH’lı olgu-larda tabanlık kullanımının erken dönem etkisi araştırılmıştır. Yöntem: Araştırma için Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ndan onay alındı. Pedaborografik ta-ban basınç analizi EsCoMAT Elektronik Pedobarografi Cihazı, hasta konfor düzeyi Visual Ana-log Skala, hastalığın günlük yaşama etkisi KOAH Değerlendirme Testi (CAT), dispne şiddeti Modifiye Medical Research Council Dispne Skalası ile irdelendi. Ayak taban basınç dağılımı bo-zulmuş KOAH’lı olgular randomize olarak çalışma gurubu (n=8; pedabarografik taban analizine uygun tabanlık verildi) ve kontrol grubuna (n=7; tedavi uygulanmadı) ayrıldı. Kontrol grubundan isteyenlere çalışmanın bitiminde tabanlık verildi. Çalışma öncesi ve 1 hafta tabanlık kullanımı sonunda değerlendirmeler tekrarlandı. Bulgular: Grupların yaş, boy, beden kütle indeksi benzerdi (p>0, 05). Bir hafta sonunda CAT ve dispne skorunda anlamlı değişiklik gözlenmedi (p>0,05). Tabanlık grubunun hasta konfor düzeyinde anlamlı olmayan minimal düzelme saptandı (p>0,05). Hastaların beden kütle indeksi ve vücut ağırlığı ile sol orta ayak basıncı arasında pozitif yönde orta şiddette ilişki saptandı. Sonuç: Ayak taban basıncı bozulmuş KOAH\"lı olgularda tabanlık kullanımının günlük yaşam ve hasta konforu üzerine erken dönemde olumlu etkileri saptansa da sonuçlar anlamlı seviyede değildir. Daha yüksek olgu sayısı ve uzun dönem sonuçların irdelen-mesi gereklidir.
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED)